Šakal obecný (Canis aureus) je druh psovité šelmy. Obývá především jihovýchodní Evropu a jihozápadní, jižní Asii, ale i některé regiony jihovýchodní Asie. Byl též několikrát zaznamenán v Česku, stalo se tak například v letech 2008, 2015 a 2016. Oproti nejmenšímu poddruhu vlka obecného, vlku arabskému (Canis lupus arabs), je šakal menší, má kratší končetiny i ocas, protáhlejší trup a užší čenich. Barva srsti se mění v závislosti na ročním období.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Canis aureus
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:isbn
  • 1 (xsd:integer)
  • 9782831707860 (xsd:double)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • Šakal obecný
  • V. G.
  • P. D.
  • N. P.
  • Giorgos
  • Y. V.
prop-cs:jménoSestavitele
  • Claudio
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Canis aureus range.svg
prop-cs:místo
  • Gland
prop-cs:obrázek
  • Canis aureus naria - Yala December 2010 .jpg
prop-cs:popisMapy
  • Výskyt šakala obecného
prop-cs:popisObrázku
  • Šakal obecný srílanský
prop-cs:početStran
  • 47 (xsd:integer)
  • 444 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Naumov
  • Heptner
  • Giannatos
  • Jhala
  • Moehlman
prop-cs:příjmeníSestavitele
  • Sillero-Zubiri
prop-cs:rod
  • Canis
prop-cs:rok
  • 1998 (xsd:integer)
  • 2004 (xsd:integer)
prop-cs:sborník
  • Canids: Foxes, Wolves, Jackals, and Dogs : Status Survey and Conservation Action Plan
prop-cs:strany
  • 223 (xsd:integer)
prop-cs:svazek
  • 2 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Golden jackal
  • Mammals of the Soviet Union: Sirenia and Carnivora
  • Conservation Action Plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
  • IUCN--The World Conservation Union
  • Science Publishers
  • WWF Greece
prop-cs:vydání
  • 1 (xsd:integer)
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Šakal obecný (Canis aureus) je druh psovité šelmy. Obývá především jihovýchodní Evropu a jihozápadní, jižní Asii, ale i některé regiony jihovýchodní Asie. Byl též několikrát zaznamenán v Česku, stalo se tak například v letech 2008, 2015 a 2016. Oproti nejmenšímu poddruhu vlka obecného, vlku arabskému (Canis lupus arabs), je šakal menší, má kratší končetiny i ocas, protáhlejší trup a užší čenich. Barva srsti se mění v závislosti na ročním období. Zatímco v létě je krémově žlutá, v zimě se zbarví do tmavé béžové. Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) se jedná o málo dotčený druh.Předkem šakala obecného je pravděpodobně již vyhynulý Canis arnensis, který obýval jižní Evropu asi před 1,9 miliony lety. Samotný šakal se ale do Evropy dostal nejspíše z Indie a to přibližně před 20 000 lety na konci poslední doby ledové. Z toho období také pochází i nejstarší fosílie, která byla odkryta v archeologickém nalezišti Ksar Akil, vzdáleném asi 10 severovýchodně od Bejrútu v Libanonu. V Evropě byly nalezeny nejstarší fosílie v Řecku a jejich stáří je odhadováno asi na 7 000 let.Je uváděno sedm poddruhů šakala obecného, které se liší vzhledem i areálem výskytu. I přes shodu jmen není tento druh úzce příbuzný africkému šakalovi čabrakovému (Canis mesomelas) ani šakalovi pruhovanému (Canis adustus), zato jeho blízkými příbuznými jsou vlk africký (Canis anthus), vlček etiopský (Canis simensis) a kojot prérijní (Canis latrans).Obývá otevřené travnaté louky s křovisky, nejčastěji v okolí řek, jezer a v údolích. Šakal obecný je společenské zvíře a žije v malých smečkách tvořených párem a jejich potomky. Aktivní je hlavně v noci. Podobně jako liška obecná (Vulpes vulpes), jeho největší konkurent, má velmi široký jídelníček, který zahrnuje vše od hmyzu až po malé kopytníky. Oba druhy se také snadno dokáží přeorientovat na jinou stravu, pokud je nedostatek. Dalšími hlavními konkurenty jsou kočka bažinná (Felis chaus), na Kavkazu též mýval severní (Procyon lotor) a ve střední Asii kočka stepní (Felis lybica ornata).
dbpedia-owl:galleryItem
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 258192 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 60530 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 237 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16569418 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • šakal
  • šakal obecný
  • šakalové
  • šakalem obecným
  • šakala obecného
  • šakaly obecnými
  • šakalům obecným
  • Šakal obecný
  • šakalovi obecnému
  • šakalem
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Šakal obecný (Canis aureus) je druh psovité šelmy. Obývá především jihovýchodní Evropu a jihozápadní, jižní Asii, ale i některé regiony jihovýchodní Asie. Byl též několikrát zaznamenán v Česku, stalo se tak například v letech 2008, 2015 a 2016. Oproti nejmenšímu poddruhu vlka obecného, vlku arabskému (Canis lupus arabs), je šakal menší, má kratší končetiny i ocas, protáhlejší trup a užší čenich. Barva srsti se mění v závislosti na ročním období.
rdfs:label
  • Šakal obecný
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageDisambiguates of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of