Anoa je nejmenší a zároveň vývojově nejstarší z dosud žijících turů. Dorůstá kohoutkové výšky 70 až 90 cm a hmotnosti 180 až 270 kg. Délka těla se pohybuje kolem 160 cm. Trup je oválný, nohy štíhlé. Rohy krátké, rovné, trojúhelníkového či oválného průřezu. Výskyt je omezen na indonéský ostrov Celebes, přičemž větší, tmavý a hojnější anoa nížinný obývá údolí, zatímco drobnější, světleji zbarvený a vzácnější anoa horský pohoří střední a jižní části ostrova.

PropertyValue
prop-cs:druhotnéDělení
prop-cs:jméno
  • Anoa
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • Anoa .jpg
prop-cs:podrod
  • Anoa
prop-cs:podrodPopsal
  • H. Smith, 1827
prop-cs:podčeleď
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * anoa nížinný * anoa horský
prop-cs:podřád
prop-cs:popisObrázku
prop-cs:rod
  • Bubalus
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 300 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Anoa je nejmenší a zároveň vývojově nejstarší z dosud žijících turů. Dorůstá kohoutkové výšky 70 až 90 cm a hmotnosti 180 až 270 kg. Délka těla se pohybuje kolem 160 cm. Trup je oválný, nohy štíhlé. Rohy krátké, rovné, trojúhelníkového či oválného průřezu. Výskyt je omezen na indonéský ostrov Celebes, přičemž větší, tmavý a hojnější anoa nížinný obývá údolí, zatímco drobnější, světleji zbarvený a vzácnější anoa horský pohoří střední a jižní části ostrova. Anoa horský má mnohem hustší, v mládí téměř vlnitou srst, zatímco anoa nížinný má srst tuhou a řídkou, často s bílou kresbou na hrdle a hlavě. Anoa nížinný má také silnější a poněkud delší rohy. V současnosti bývají oba poddruhy někdy klasifikovány i jako samostatné druhy.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 96748 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1742 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 23 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 13587985 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • anoa
  • Anoa
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Anoa je nejmenší a zároveň vývojově nejstarší z dosud žijících turů. Dorůstá kohoutkové výšky 70 až 90 cm a hmotnosti 180 až 270 kg. Délka těla se pohybuje kolem 160 cm. Trup je oválný, nohy štíhlé. Rohy krátké, rovné, trojúhelníkového či oválného průřezu. Výskyt je omezen na indonéský ostrov Celebes, přičemž větší, tmavý a hojnější anoa nížinný obývá údolí, zatímco drobnější, světleji zbarvený a vzácnější anoa horský pohoří střední a jižní části ostrova.
rdfs:label
  • Anoa
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of