Chameleon moronský, Furcifer cephalolepis, je malý ještěr pocházející z Komorských ostrovů. V Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin je zařazen do přílohy II.Tento chameleon má středně velkou hlavu s přilbou po celém obvodu lemovanou zvětšenými šupinami. Tyto šupiny jsou největší na nose ještěra, u samců mohou být až 2 mm dlouhé a mohou vpředu přesahovat špičku nosu.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Furcifer cephalolepis
prop-cs:isbn
  • 80 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • česky
prop-cs:jméno
  • Miroslav
  • Richard
  • Chameleon moronský
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Frenštát pod Radhoštěm
prop-cs:podkmen
prop-cs:podřád
prop-cs:početStran
  • 223 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Kraus
  • Kocián
prop-cs:rod
prop-cs:rok
  • 1998 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Příručka pro teraristy: chameleoni a gekoni
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • POLARIS
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 250 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Chameleon moronský, Furcifer cephalolepis, je malý ještěr pocházející z Komorských ostrovů. V Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin je zařazen do přílohy II.Tento chameleon má středně velkou hlavu s přilbou po celém obvodu lemovanou zvětšenými šupinami. Tyto šupiny jsou největší na nose ještěra, u samců mohou být až 2 mm dlouhé a mohou vpředu přesahovat špičku nosu. Jako všichni chameleoni má i chameleon moronský oční víčka srostlá, zůstává jen malý otvor na zornici, a velké oči se mohou pohybovat do všech stran a nezávisle na sobě. Tělo je bočně zploštělé a hřbetní, břišní i hrdelní hřeben jsou nevýrazné. Dlouhé nohy jsou zakončené prsty srostlými v klíšťky, které předních končetinách tvoří tři vnější a dva vnitřní prsty, na pánevních je tomu naopak. Prsty jsou opatřené silnými drápy. Ocas je dlouhý a ovíjivý. Samci dorůstají velikosti až 16,5 cm, samice maximálně 12 cm. Kromě výraznějších a větších šupin na hřbetu nosu a větší velikosti se samec od samice liší též výrazně silnějším kořenem ocasu v místě ukrytí hemipenisu. Základní barva je světle zelená s odstíny žluté, modré a hnědé, na bocích se táhne světlý podélný pruh. Mláďata asi do čtyř měsíců věku jsou světle béžová se světle zelenými tečkami.Chameleon moronský je endemit ostrova Grande Comore, největšího z Komorských ostrovů. Zde se vyskytuje hojně, na životní prostředí není náročný, obývá vlhčí pobřežní oblasti ostrova, nevyhýbá se ani narušeným druhotným lesům a vyskytuje se též v blízkosti lidí v zahradách a parcích. Je to stromový živočich, šplhá na keře a nízké stromy. Je aktivní přes den, kdy pátrá po potravě, žije samotářsky, k dalším jedincům svého druhu je velmi agresivní. Období páření trvá asi tři dny. Je-li samice svolná, pomalu se od samce vzdaluje, nemá-li zájem, změní barvu těla na černou se světlejšími tečkami a samce zastrašuje široce otevřenou tlamou a zplošťováním těla. Chameleon moronský je vejcorodý, za 33-45 dní po kopulaci klade samice do předem vyhrabané nory 5-7 vajec. Inkubace při teplotě 26-28 °C trvá 240-310 dní. Pohlavní dospělosti dosahuje asi v roce věku.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 851436 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 5860 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 41 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 14825593 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Chameleon moronský
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Chameleon moronský, Furcifer cephalolepis, je malý ještěr pocházející z Komorských ostrovů. V Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin je zařazen do přílohy II.Tento chameleon má středně velkou hlavu s přilbou po celém obvodu lemovanou zvětšenými šupinami. Tyto šupiny jsou největší na nose ještěra, u samců mohou být až 2 mm dlouhé a mohou vpředu přesahovat špičku nosu.
rdfs:label
  • Chameleon moronský
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of