Dikdik Kirkův (Madoqua kirkii) je malá antilopa obývající buše s hustým podrostem a roztroušenými stromy ve Východní a Jihozápadní Africe. Dospělci dosahují délky kolem 70 cm a hmotnosti až 7 kg. Má měkkou, hladkou srst, na zádech a bocích melírovaně šedou až hnědou, na hlavě rudohnědou a břiše bílou; na čele také hřebínek srsti, ocas dlouhý 35–56 cm, mírně protáhlý čenich a dlouhé a tenké končetiny.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Madoqua kirkii
prop-cs:jméno
  • Dikdik Kirkův
prop-cs:kmen
prop-cs:nadtřída
prop-cs:obrázek
  • Damara Dik-Dik.JPG
prop-cs:podkmen
prop-cs:popisObrázku
  • Samice
prop-cs:rod
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 250 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Dikdik Kirkův (Madoqua kirkii) je malá antilopa obývající buše s hustým podrostem a roztroušenými stromy ve Východní a Jihozápadní Africe. Dospělci dosahují délky kolem 70 cm a hmotnosti až 7 kg. Má měkkou, hladkou srst, na zádech a bocích melírovaně šedou až hnědou, na hlavě rudohnědou a břiše bílou; na čele také hřebínek srsti, ocas dlouhý 35–56 cm, mírně protáhlý čenich a dlouhé a tenké končetiny. Samec se od samice liší drobnými růžky a o něco větší velikostí.Jsou to velice plachá zvířata, která se živí širokou škálou rostlin, pupeny, výhonky, nepohrdnou ani ovocem, nebo kořínky a hlízami, které si ze země vyhrabávají pomocí svých kopyt, případně rohů. Nepotřebují často pít, což jim dovoluje žít i v méně přívětivých oblastech.Dikdik Kirkův žije po většinu roku v trvalých párech. Samec si svou samici v období páření důkladně střeží a neohroženě odhání cizí samce. Stejně dobře si hájí i svá teritoria, která si značí především trusem. Samice rodí po zhruba šestiměsíční březosti jediné mládě, které skrývá 2-3 týdny a kojí po dobu třech až čtyř měsíců. Podle dostupných údajů se samci nepodílí ve výchově mláďat, ale samici pečlivě střeží před jejich hlavními predátory, které tvoří převážně kočkovité šelmy, zvláště pak levharti, karakalové, servalové, kočky divoké, mláďatům hrozí velké nebezpečí ze strany orlů.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 275934 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 4918 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 44 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16548044 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Dikdik Kirkův
  • dikdik Kirkův
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Dikdik Kirkův (Madoqua kirkii) je malá antilopa obývající buše s hustým podrostem a roztroušenými stromy ve Východní a Jihozápadní Africe. Dospělci dosahují délky kolem 70 cm a hmotnosti až 7 kg. Má měkkou, hladkou srst, na zádech a bocích melírovaně šedou až hnědou, na hlavě rudohnědou a břiše bílou; na čele také hřebínek srsti, ocas dlouhý 35–56 cm, mírně protáhlý čenich a dlouhé a tenké končetiny.
rdfs:label
  • Dikdik Kirkův
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:popisObrázku of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of