Drongo černý (Dicrurus macrocercus) je malý pěvec z čeledi drongovitých (Dicruridae). Celoročně obývá oblast od Indie a severní Srí Lanky až po Čínu. Během září a října migruje pouze severní populace, a to převážně v nízkých nadmořských výškách jižnějších zeměpisných šířek. Při návratu se pak může zatoulat až k Rusku nebo do Japonska a Koreje.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Dicrurus macrocercus
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:druhotnéDělení
  • Poddruhy
prop-cs:isbn
  • 9780691139265 (xsd:double)
  • 9788496553859 (xsd:double)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • Mark
  • John C.
  • Drongo černý
  • Pamela C.
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • BlackDrongoMap.svg
prop-cs:místo
  • Washington
  • London
prop-cs:obrázek
  • Black Drongo IMG 7702 ..JPG
prop-cs:podtřída
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * D. m. macrocercus * D. m. albirictus * D. m. minor * D. m. cathoecus * D. m. thai * D. m. javanus * D. m. harterti
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření drongů černých
prop-cs:popisObrázku
  • Drongo černý v severní Indii
prop-cs:početStran
  • 531 (xsd:integer)
  • 1072 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Brazil
  • ANDERTON
  • RASMUSSEN
prop-cs:rod
  • Dicrurus
prop-cs:rok
  • 2009 (xsd:integer)
  • 2012 (xsd:integer)
prop-cs:strany
  • 300 (xsd:integer)
  • 590 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Birds of East Asia: China, Taiwan, Korea, Japan, and Russia
  • Birds of South Asia: The Ripley Guide
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • A&C Black
  • Buteo Books
prop-cs:vydání
  • 2 (xsd:integer)
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Drongo černý (Dicrurus macrocercus) je malý pěvec z čeledi drongovitých (Dicruridae). Celoročně obývá oblast od Indie a severní Srí Lanky až po Čínu. Během září a října migruje pouze severní populace, a to převážně v nízkých nadmořských výškách jižnějších zeměpisných šířek. Při návratu se pak může zatoulat až k Rusku nebo do Japonska a Koreje. Drongo černý se navíc rozšířil i po některých tichomořských ostrovech, kde prospíval a množil se do té míry, že ohrožoval místní endemické druhy, například u kruhoočka sabenského (Zosterops rotensis), ale bylo prokázáno, že přičinění drongů černých na jejich vymizení je minimální.Tělo dospělého jedince měří přibližně 28 cm na délku. Peří je leskle černé, zobák a nohy šedé. Pro dronga černého je typický i dlouhý vykrojený ocas. Živí se hmyzem a je běžně k vidění v zemědělských oblastech a řídkých lesích. Také sedá na drátech elektrického vedení, které pro něj představují výhodné stanoviště při hledání potravy.Drongo černý je známý pro své agresivní chování vůči větším druhům ptáků, kteří by pro něj ve standardní situaci mohly představovat nebezpečí. K agresi se uchylují hlavně v době hnízdění, kdy chrání svá hnízda před predátory.V minulosti byl tento druh klasifikován dohromady s drongem africkým (Dicrurus adsimilis), od roku 2007 se ale africká a asijská forma rozlišují jako dva různé druhy, tedy drongo černý a drongo africký.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1249561 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 36317 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 128 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547890 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • drongové černí
  • Drongo černý
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Drongo černý (Dicrurus macrocercus) je malý pěvec z čeledi drongovitých (Dicruridae). Celoročně obývá oblast od Indie a severní Srí Lanky až po Čínu. Během září a října migruje pouze severní populace, a to převážně v nízkých nadmořských výškách jižnějších zeměpisných šířek. Při návratu se pak může zatoulat až k Rusku nebo do Japonska a Koreje.
rdfs:label
  • Drongo černý
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of