Fosa (Cryptoprocta ferox) je šelma endemická pro Madagaskar. Je řazena do čeledi madagaskarské šelmy (Eupleridae), blízce příbuzné promykovitým (Herpestidae). Klasifikace druhu je poměrně složitá, protože z fyziologického hlediska se fosy podobají kočkám, ale mají také mnoho vazeb na cibetkovité (Viverridae) a promykovité šelmy.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Cryptoprocta ferox
prop-cs:druhPopsal
  • Bennett, 1833
prop-cs:isbn
  • 0 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • Fosa
  • A. D.
  • C. E.
  • J. J.
prop-cs:jménoSestavitele
  • J. P.
  • S. M.
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Cryptoprocta ferox range map.svg
prop-cs:obrázek
  • Cryptoprocta Ferox.JPG
prop-cs:podkmen
prop-cs:podčeleď
prop-cs:popisMapy
  • rozšíření fosy
prop-cs:popisObrázku
  • Dospělá fosa
prop-cs:početStran
  • 1709 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Flynn
  • Yoder
  • Hawkins
prop-cs:příjmeníSestavitele
  • Goodman
  • Benstead
prop-cs:rod
  • fosa
prop-cs:rodPopsal
  • Bennett, 1833
prop-cs:rok
  • 2003 (xsd:integer)
prop-cs:sborník
  • The Natural History of Madagascar
prop-cs:titul
  • Cryptoprocta ferox, Fossa, Fosa
  • Origin of Malagasy Carnivora
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • University of Chicago Press
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 280 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Fosa (Cryptoprocta ferox) je šelma endemická pro Madagaskar. Je řazena do čeledi madagaskarské šelmy (Eupleridae), blízce příbuzné promykovitým (Herpestidae). Klasifikace druhu je poměrně složitá, protože z fyziologického hlediska se fosy podobají kočkám, ale mají také mnoho vazeb na cibetkovité (Viverridae) a promykovité šelmy. Genetické studie prokázaly, že fosy a ostatní madagaskarské šelmy jsou si blízce příbuzné a tvoří samostatný kladogram.Fosa je největším masožravým savcem Madagaskaru: lze ji srovnávat například s malými pumami americkými (Puma concolor). Tělo dospělých jedinců měří na délku 70 až 80 cm a váží mezi 5,5 a 8,6 kg. Samci jsou větší než samice. Mají zatažitelné drápy a flexibilní kotníky, což jim umožňuje lézt po stromech nahoru a dolu hlavou napřed a skákat ze stromu na strom.Obývají výhradně zalesněné lokality a aktivně loví ve dne i v noci. Více jak 50 % ze stravy fos tvoří lemuři, zbytek tvoří ještěrky (Lacertidae), hlodavci (Rodentia) a ptáci (Aves). Páření většinou probíhá na rovných větvích stromů a může trvat i několik hodin. Po úspěšném spáření je samice březí tři měsíce. Vrh čítá od jednoho do šesti mláďat, která se rodí slepá a bezzubá. Pohlavní dospělosti fosy dosahují ve věku tří až čtyř let.Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) druhu fosa přísluší status zranitelný. Největší hrozbou pro jejich populace je ztráta přirozeného prostředí.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 321778 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 22054 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 92 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16491804 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • fosa madagaskarská
  • fosa
  • fosu
  • Fosa
  • fosami
  • fosy
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Fosa (Cryptoprocta ferox) je šelma endemická pro Madagaskar. Je řazena do čeledi madagaskarské šelmy (Eupleridae), blízce příbuzné promykovitým (Herpestidae). Klasifikace druhu je poměrně složitá, protože z fyziologického hlediska se fosy podobají kočkám, ale mají také mnoho vazeb na cibetkovité (Viverridae) a promykovité šelmy.
rdfs:label
  • Fosa
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:popisObrázku of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is rdfs:seeAlso of
is foaf:primaryTopic of