Gvačaro jeskynní (Steatornis caripensis) je jihoamerický pták představující vlastní čeleď gvačarovitých. Dorůstá 41–48 cm, v rozpětí křídel měří 91 cm a váží 350-475 g. Má nápadně krátké končetiny, dlouhá křídla a silný, výrazně zahnutý zobák. Opeření je převážně červeno-hnědé s bílým poskvrněním na krku, ocase, křídlech a spodině těla.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Steatornis caripensis
prop-cs:datumPřístupu
  • 2010-09-26 (xsd:date)
prop-cs:druhPopsal
  • Humboldt, 1817
prop-cs:isbn
  • 9788024222356 (xsd:double)
prop-cs:jazyk
  • anglicky
prop-cs:jméno
  • Helena
  • Gvačaro jeskynní
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Praha
prop-cs:obrázek
  • Oilbirds.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:příjmení
  • Kholová
prop-cs:rod
  • gvačaro
prop-cs:rodPopsal
  • Humboldt, 1814
prop-cs:rok
  • 2008 (xsd:integer)
prop-cs:strany
  • 289 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Ptáci
  • Steatornis caripensis
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
  • The IUCN Red List of Threatened Species
  • Euromedia Group, k. s.
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • gvačarovití
prop-cs:čeleďPopsal
  • Bonaparte, 1842
prop-cs:řád
  • lelkové
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Gvačaro jeskynní (Steatornis caripensis) je jihoamerický pták představující vlastní čeleď gvačarovitých. Dorůstá 41–48 cm, v rozpětí křídel měří 91 cm a váží 350-475 g. Má nápadně krátké končetiny, dlouhá křídla a silný, výrazně zahnutý zobák. Opeření je převážně červeno-hnědé s bílým poskvrněním na krku, ocase, křídlech a spodině těla. Žije v jeskyních uvnitř lesů na území Aruby, Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Kostariky, Ekvádoru, Guyany, Panamy, Curaçaa, Bonaire, Peru, Trinidadu a Tobaga a Venezuely. Je stálý, při hledání potravy však často překonává i značně velké vzdálenosti. Je aktivní v noci, přes den odpočívá na skalních římsách. Živí se výhradně plody, při jejichž hledání se jako jeden z mála ptáků orientuje pomocí echolokace. Hnízdí v koloniích uvnitř jeskyní. V jedné snůšce jsou pak 2-4 leskle bílá vejce.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 599391 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2929 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 32 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16463350 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • gvačarů
  • gvačara jeskynního
  • Gvačaro jeskynní
  • gvačarové
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Gvačaro jeskynní (Steatornis caripensis) je jihoamerický pták představující vlastní čeleď gvačarovitých. Dorůstá 41–48 cm, v rozpětí křídel měří 91 cm a váží 350-475 g. Má nápadně krátké končetiny, dlouhá křídla a silný, výrazně zahnutý zobák. Opeření je převážně červeno-hnědé s bílým poskvrněním na krku, ocase, křídlech a spodině těla.
rdfs:label
  • Gvačaro jeskynní
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of