Káně rudoocasá (Buteo jamaicensis) je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovitých. Hnízdí téměř na celém území Severní Ameriky v rozmezí od západní Aljašky a severní Kanady až po Panamu a Karibik a náleží vůbec mezi nejhojnější severoamerická káňata. Vyskytuje se ve 14 poddruzích, které se mezi sebou liší zbarvením a areálem rozšíření.Káně rudoocasá dorůstá 45 – 65 cm a v rozpětí křídel měří 110 – 145 cm, samice přitom bývají průměrně asi o 25% větší než samci.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Buteo jamaicensis
prop-cs:jméno
  • Káně rudoocasá
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • Red-tail hawk 3695 edit.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisObrázku
  • Káně rudoocasá na pozorovatelně
prop-cs:rod
prop-cs:synonyma
  • Buteo borealis
  • Buteo broealis
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 220 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Káně rudoocasá (Buteo jamaicensis) je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovitých. Hnízdí téměř na celém území Severní Ameriky v rozmezí od západní Aljašky a severní Kanady až po Panamu a Karibik a náleží vůbec mezi nejhojnější severoamerická káňata. Vyskytuje se ve 14 poddruzích, které se mezi sebou liší zbarvením a areálem rozšíření.Káně rudoocasá dorůstá 45 – 65 cm a v rozpětí křídel měří 110 – 145 cm, samice přitom bývají průměrně asi o 25% větší než samci. Hmotnost u dospělých jedinců se obvykle pohybuje mezi 690–1600 g. Svrchu je hnědá, spodinu má světlejší s výraznými hnědými stříkanci a ocas charakteristicky cihlově zbarvený.Obývá širokou paletu lokalit v různých nadmořských výškách, včetně pouští, pastvin, jehličnatých, opadavých i tropických deštných lesů, zemědělské půdy a městských oblastí. V Kanadě, Mexiku a Spojených státech je chráněná.Požírá zejména malé savce, ale také ptáky, plazy a vzácněji i netopýry, hady, ryby, korýše a hmyz. Složení její potravy se mění podle oblastí a ročního období, až 85 % z její potravy však obvykle zabírají hlodavci. Je monogamní. Klade 2 - 3 vejce, na kterých sedí po dobu 28 - 35 dnů.Díky její zatím stále poměrně vysoké početnosti a snadnému výcviku se často využívá i v sokolnictví. Má také význam u některých původních severoamerických kmenů, kteří její pera považovaly za posvátné a využívaly je při náboženských obřadech.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 423892 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2668 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 37 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 15414107 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • káně rudoocasá
  • Káně rudoocasá
  • káně rudoocasé
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Káně rudoocasá (Buteo jamaicensis) je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovitých. Hnízdí téměř na celém území Severní Ameriky v rozmezí od západní Aljašky a severní Kanady až po Panamu a Karibik a náleží vůbec mezi nejhojnější severoamerická káňata. Vyskytuje se ve 14 poddruzích, které se mezi sebou liší zbarvením a areálem rozšíření.Káně rudoocasá dorůstá 45 – 65 cm a v rozpětí křídel měří 110 – 145 cm, samice přitom bývají průměrně asi o 25% větší než samci.
rdfs:label
  • Káně rudoocasá
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of