Kaloň dlouhonosý (Eonycteris major) je jeden z nejmenších druhů kaloňů žijící v pralesních oblastech severní Austrálie, v Bruneji, Indonésii, Malajsii a na Filipínách. Měří pouze okolo 5 cm, v rozpětí 15 až 20 cm.Kaloň dlouhonosý žije velmi skrytě, osaměle nebo v malých skupinách, často v korunách stromů. Živí se především květním nektarem, pylem a někdy také měkkými tropickými plody.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Eonycteris major
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:jméno
  • Kaloň dlouhonosý
prop-cs:kmen
prop-cs:podkmen
prop-cs:podčeleď
  • Macroglossinae
prop-cs:podřád
prop-cs:rod
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Kaloň dlouhonosý (Eonycteris major) je jeden z nejmenších druhů kaloňů žijící v pralesních oblastech severní Austrálie, v Bruneji, Indonésii, Malajsii a na Filipínách. Měří pouze okolo 5 cm, v rozpětí 15 až 20 cm.Kaloň dlouhonosý žije velmi skrytě, osaměle nebo v malých skupinách, často v korunách stromů. Živí se především květním nektarem, pylem a někdy také měkkými tropickými plody. K tomu má dobře přizpůsobenou morfologii - vystouplou čelistní část lebky kuželovitého tvaru, drobné zuby a velmi dlouhý vysunovací jazyk opatřený zvláštními papilami. Podobně jako kolibříci má schopnost vznášet se na místě třepotavým letem; při získávání potravy současně opyluje květy. Na kaloních závisí opylování asi tří tisíců druhů - např. divoké banánovníky, agave, mangovníky a řada stromů kvetoucích na koncových větvích jejichž výrazně vonící květy se otvírají pouze v noci.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 262137 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1517 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 26 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 15077345 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Kaloň dlouhonosý
  • kaloň dlouhonosý
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Kaloň dlouhonosý (Eonycteris major) je jeden z nejmenších druhů kaloňů žijící v pralesních oblastech severní Austrálie, v Bruneji, Indonésii, Malajsii a na Filipínách. Měří pouze okolo 5 cm, v rozpětí 15 až 20 cm.Kaloň dlouhonosý žije velmi skrytě, osaměle nebo v malých skupinách, často v korunách stromů. Živí se především květním nektarem, pylem a někdy také měkkými tropickými plody.
rdfs:label
  • Kaloň dlouhonosý
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of