Krocan divoký (Meleagris gallopavo) je nejtěžší hrabavý pták. Divoce žije v lesích Severní Ameriky, domestikovaná forma se nazývá krůta domácí.Samec krocana divokého je velký a těžký pták, měří až 120 cm a váží kolem 10 kg. Má dlouhé nohy a krk, krátká a zakulacená křídla a široký ocas. Hlava a krk jsou lysé, s masitými, červenými laloky a výrůstky na hlavě, bradě a krku. Při vzrušení laloky zduří. Opeření na zbytku těla je kovově bronzové.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Meleagris gallopavo
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:isbn
  • 80 (xsd:integer)
prop-cs:jméno
  • David
  • Krocan divoký
prop-cs:kmen
prop-cs:legendaMapy
  • areál rozšíření krocana divokého
prop-cs:mapaRozšíření
  • Wild Turkey.png
prop-cs:místo
  • Praha
prop-cs:obrázek
  • Meleagris gallopavo at Coimbatore.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisObrázku
  • Samec
prop-cs:početStran
  • 624 (xsd:integer)
prop-cs:překladatelé
  • RNDr. Jiří Šmaha
prop-cs:příjmení
  • Burne
prop-cs:rod
  • krocan
prop-cs:rok
  • 2001 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Zvíře
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • Euromedia group - Knižní klub
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • krocanovití
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 300 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Krocan divoký (Meleagris gallopavo) je nejtěžší hrabavý pták. Divoce žije v lesích Severní Ameriky, domestikovaná forma se nazývá krůta domácí.Samec krocana divokého je velký a těžký pták, měří až 120 cm a váží kolem 10 kg. Má dlouhé nohy a krk, krátká a zakulacená křídla a široký ocas. Hlava a krk jsou lysé, s masitými, červenými laloky a výrůstky na hlavě, bradě a krku. Při vzrušení laloky zduří. Opeření na zbytku těla je kovově bronzové. U krocana divokého je nápadný sexuální dimorfismus, slepice jsou téměř o polovinu menší, nemají tak lesklé peří a jsou spíše hnědé až šedé.Žije ve světlých lesích, kde hřaduje na stromech. Navzdory své velikosti dobře létá. Krocan je všežravý, potravu sbírá na zemi nebo na keřích či nízkých stromech. Dospělí ptáci se živí především semeny, pojídají žaludy, ořechy nebo semena borovic, také bobule, kořínky, pupeny a květy, občas konzumují i obojživelníky nebo malé plazy, a hmyz. Kuřata mají na svém jídelníčku větší podíl hmyzu než dospělci. Krocan divoký je stálý pták.Po většinu roku žije asi ve dvacetičlenných hejnech, v době hnízdění si samci rozdělí svá individuální teritoria. Je polygamní, každý samec se může pářit s více samicemi, kterým se dvoří roztahováním ocasních per, svěšováním křídel a hlasitým hudrováním. Samice hnízdí v dubnu až květnu, hnízdo je jednoduchý důlek v zemi vystlaný listím, skrytý v křoví. Inkubace vajec trvá okolo 28 dnů. Mláďata jsou nekrmivá, ochmýřená a už druhý den opouštějí hnízdo. Pohlavně dospívají druhý rok, krocan se může dožít až 12 let.
dbpedia-owl:galleryItem
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 800935 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 3135 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 32 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16186514 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • krocan divoký
  • krocana divokého
  • divocí krocani
  • divoké krocany
  • krocani divocí
  • krocany divoké
  • divokých krůt
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Krocan divoký (Meleagris gallopavo) je nejtěžší hrabavý pták. Divoce žije v lesích Severní Ameriky, domestikovaná forma se nazývá krůta domácí.Samec krocana divokého je velký a těžký pták, měří až 120 cm a váží kolem 10 kg. Má dlouhé nohy a krk, krátká a zakulacená křídla a široký ocas. Hlava a krk jsou lysé, s masitými, červenými laloky a výrůstky na hlavě, bradě a krku. Při vzrušení laloky zduří. Opeření na zbytku těla je kovově bronzové.
rdfs:label
  • Krocan divoký
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:druh of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of