Krysa obecná (Rattus rattus) je středně velký hlodavec z čeledi myšovitých, který je často zaměňovaný s potkanem. Oproti němu má delší ocas a uši, ale celkově je subtilnější.Krysa je obvykle tmavě zbarvená. Měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g. Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb ve větších skupinách zahrnujících až 60 jedinců. Rozmnožuje se 2–3× ročně po celý rok. Nejaktivnější je za soumraku.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Rattus rattus
prop-cs:datumArchivace
  • 2012-03-23 (xsd:date)
prop-cs:datumPřístupu
  • 2010-08-15 (xsd:date)
prop-cs:id
  • 20621 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • anglicky
prop-cs:jméno
  • Ivan
  • Miloš
  • Krysa obecná
prop-cs:kapitola
  • Rattus rattus
prop-cs:kmen
prop-cs:latinskýNázev
  • Rattus rattus
prop-cs:mapaRozšíření
  • Black rat range map.png
prop-cs:místo
  • Praha
prop-cs:nedostupné
  • ano
prop-cs:obrázek
  • Roofrat Hagenbeck 02.jpg
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření krysy ve světě
  • Toto je jedna z variant mapy. Jiné údaje udávají souvislejší rozšíření v Severní Americe, pouze ostrůvkovité rozšíření v Africe a Austrálii a přidávají i ostrůvkovité rozšíření v Jižní Americe.
prop-cs:popisObrázku
  • Krysa obecná
prop-cs:příjmení
  • Horáček
  • Anděra
prop-cs:rod
  • Rattus
prop-cs:rok
  • 2005 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Poznáváme naše savce
  • Mammal Species of the World, 3rd edition
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:urlArchivu
prop-cs:vydavatel
  • Bucknell University
  • Sobotales
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Krysa obecná (Rattus rattus) je středně velký hlodavec z čeledi myšovitých, který je často zaměňovaný s potkanem. Oproti němu má delší ocas a uši, ale celkově je subtilnější.Krysa je obvykle tmavě zbarvená. Měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g. Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb ve větších skupinách zahrnujících až 60 jedinců. Rozmnožuje se 2–3× ročně po celý rok. Nejaktivnější je za soumraku. Je všežravec, ale výrazně u ní převažuje rostlinná potrava – zrní, brambory, ovoce i zelenina.Je rozšířená prakticky ve všech teplejších oblastech světa; v Evropě je těžištěm jejího výskytu Středomoří, ale žije prakticky všude kromě Skandinávie. V Česku žije v povodí Labe v severních a středních Čechách. Její areál zde se pozvolna rozšiřuje.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 587356 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 17024 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 171 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16379108 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • krysy
  • Krysa obecná
  • krysa obecná
  • krysou obecnou
  • krys
  • kryse
  • krysu
  • krysa
  • krysami
  • krysy evropské
  • krysách
  • krysy obecné
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Krysa obecná (Rattus rattus) je středně velký hlodavec z čeledi myšovitých, který je často zaměňovaný s potkanem. Oproti němu má delší ocas a uši, ale celkově je subtilnější.Krysa je obvykle tmavě zbarvená. Měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g. Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb ve větších skupinách zahrnujících až 60 jedinců. Rozmnožuje se 2–3× ročně po celý rok. Nejaktivnější je za soumraku.
rdfs:label
  • Krysa obecná
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:popisObrázku of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of