Létavec stěhovavý (Miniopterus schreibersii), uváděný také jako nedopír širokouchý, je netopýr náležící do čeledi létavcovití (Miniopteridae) a rodu létavec (Miniopterus). Druh popsal německý přírodovědec a zoolog Heinrich Kuhl. Sborník Mammal Species of the World eviduje létavce stěhovavého jako široce rozšířený druh netopýra, u kterého uvádí celkem šestnáct poddruhů. Ve skutečnosti však zřejmě jde o komplex několika druhů – taxonomie je nevyjasněná a mnohdy zmatečná.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Miniopterus schreibersii
prop-cs:caption
  • Rozšíření létavce stěhovavého jako druhového komplexu
  • Rozšíření létavce stěhovavého v užším smyslu
prop-cs:datumPřístupu
  • 2017-11-05 (xsd:date)
  • 2017-11-17 (xsd:date)
prop-cs:datumVydání
  • 2000 (xsd:integer)
prop-cs:direction
  • vertical
prop-cs:image
  • Distribution of Miniopterus schreibersii.png
  • Miniopterus schreibersii range Map.png
prop-cs:isbn
  • 978 (xsd:integer)
prop-cs:issn
  • 24 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • en
  • sk
prop-cs:jméno
  • Petr
  • Leu
  • Ján
  • T.
  • Létavec stěhovavý
  • Štefan et al.
prop-cs:kapitola
  • Lietavec sťahovavý - Miniopterus schreibersii
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Bratislava
prop-cs:obrázek
  • Southern bentwing bat.jpg
prop-cs:periodikum
  • Lynx
prop-cs:podkmen
prop-cs:podřád
prop-cs:popisObrázku
  • poddruh Miniopterus schreibersii bassanii
prop-cs:poznámka
  • Autoři druhu Štefan Matis, Marcel Uhrin, Štefan Danko, Ján Krištofík, Vladimíra Hanzelová & Marta Špakulová
prop-cs:příjmení
  • Heather
  • Jedlička
  • Krištofík
  • Danko
  • Bartonička
prop-cs:rod
prop-cs:rok
  • 2012 (xsd:integer)
prop-cs:strany
  • 83 (xsd:integer)
  • 294 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Létavec stěhovavý
  • Miniopterus schreibersii - Schreibers's long-fingered bat
  • Cicavce Slovenska, rozšírenie, bionómia a ochrana
  • First record of Miniopterus schreibersii in the Czech Republic
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
prop-cs:width
  • 360 (xsd:integer)
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • létavcovití
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Létavec stěhovavý (Miniopterus schreibersii), uváděný také jako nedopír širokouchý, je netopýr náležící do čeledi létavcovití (Miniopteridae) a rodu létavec (Miniopterus). Druh popsal německý přírodovědec a zoolog Heinrich Kuhl. Sborník Mammal Species of the World eviduje létavce stěhovavého jako široce rozšířený druh netopýra, u kterého uvádí celkem šestnáct poddruhů. Ve skutečnosti však zřejmě jde o komplex několika druhů – taxonomie je nevyjasněná a mnohdy zmatečná. Podle toho, zda je hodnocen celý druhový komplex (tj. všechny populace) či pouze druh v pravém slova smyslu (tj. jen specifická část druhového komplexu), se také odlišuje udávaný areál výskytu. V prvním případě zahrnuje obrovskou oblast táhnoucí se od Evropy přes Asii až po Oceánii, a severní a subsaharskou Afriku (ostrůvkovitě), ve druhém případě pouze Evropu po Kavkaz, Malou Asii, Blízký východ a západní a severní Afriku. Druh žije hlavně v jeskyních, maximální nadmořská výška činí 2 600 metrů.Létavec stěhovavý je středně velkým druhem netopýra. Měří 52 až 63 mm bez ocasu (ten dosahuje velikosti 50 až 60 mm) s 42 až 48 mm předloktím a rozměrnými křídly. Vyznačuje se klenutým čelem a dlouhými prsty. Může být zbarven různými barvami, jako odstíny šedé, hnědé a žluté, na břiše světleji, přičemž přesný odstín závisí na poddruhu. Živí se hmyzem, který vyhledává echolokací. Tento společenský druh hnízdí v jeskyních a tvoří velké kolonie, může žít společně také s jinými druhy netopýrů (zaznamenáni byli netopýr velký, hvízdavý a další druhy). Během roku dochází k přesunům na jiná stanoviště. Rozmnožování je sezónní a probíhá pravděpodobně jednou ročně. V mírném pásu byla u samic prokázána schopnost odložené nidace, kdy se samotná kopulace a oplodnění odehraje na podzim, avšak vajíčko se uchytí v děloze až příštího roku. Samici se rodí jedno až dvě mláďata, která jsou sedm až devět týdnů závislá na mateřském mléku.V celém areálu rozšíření populace klesá. Nebezpečí pro létavce stěhovavého představuje například rušení ze strany lidí, ztráta a znečišťování přirozeného prostředí a další faktory. Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody se jedná o téměř ohrožený taxon.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1336062 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 53978 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 249 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16571899 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • létavec stěhovavý
  • Létavec stěhovavý
  • Miniopterus schreibersii
  • létavce stěhovavého
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Létavec stěhovavý (Miniopterus schreibersii), uváděný také jako nedopír širokouchý, je netopýr náležící do čeledi létavcovití (Miniopteridae) a rodu létavec (Miniopterus). Druh popsal německý přírodovědec a zoolog Heinrich Kuhl. Sborník Mammal Species of the World eviduje létavce stěhovavého jako široce rozšířený druh netopýra, u kterého uvádí celkem šestnáct poddruhů. Ve skutečnosti však zřejmě jde o komplex několika druhů – taxonomie je nevyjasněná a mnohdy zmatečná.
rdfs:label
  • Létavec stěhovavý
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of