Lev perský (dříve Panthera leo persica, od roku 2017 Panthera leo leo), též zvaný lev indický je označení pro asijskou populaci lva pustinného. Historické rozšíření tohoto lva se táhlo v pásu území od Turecka na západě až po střední Indii na východě. V současnosti (2018) žije pouze v Indii ve státě Gudžarát a Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) je veden jako ohrožený.

PropertyValue
prop-cs:druh
prop-cs:jméno
  • Lev perský
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • Asiatic Male Lion in Gir Forest National Park.jpg
prop-cs:podčeleď
prop-cs:popisObrázku
  • Samec lva perského
prop-cs:rod
  • Panthera
prop-cs:trinomickéJméno
  • Panthera leo persica
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 258 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Lev perský (dříve Panthera leo persica, od roku 2017 Panthera leo leo), též zvaný lev indický je označení pro asijskou populaci lva pustinného. Historické rozšíření tohoto lva se táhlo v pásu území od Turecka na západě až po střední Indii na východě. V současnosti (2018) žije pouze v Indii ve státě Gudžarát a Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) je veden jako ohrožený. Jeho populace od roku 2010 pomalu vzrůstá a podle sčítání z roku 2017 dosahuje celkem 650 kusů.Ve srovnání s africkými populacemi lva mají lvi perští několik zvláštností. Dosahují v průměru poněkud menšího vzrůstu a hříva samců bývá méně rozsáhlá (především na temeni hlavy). Na břiše mají podélný lalok volně visící kůže, jenž africkým lvům chybí. Z hlediska sociální organizace je hlavním rozdílem to, že jejich smečky nejsou tak početné a málokdy zahrnují i dospělé samce. Ti se ke lvicím připojují většinou jen v době páření nebo občas také při konzumaci kořisti. Nejdůležitější kořistí lvů perských jsou různé druhy kopytníků (především jelenů a divokých turů), přičemž poměrně často zabíjejí i domácí zvířata.
dbpedia-owl:galleryItem
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 524207 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 15066 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 53 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16278984 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • lva indického
  • lva perského
  • Lev indický
  • lev perský
  • Lev perský
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Lev perský (dříve Panthera leo persica, od roku 2017 Panthera leo leo), též zvaný lev indický je označení pro asijskou populaci lva pustinného. Historické rozšíření tohoto lva se táhlo v pásu území od Turecka na západě až po střední Indii na východě. V současnosti (2018) žije pouze v Indii ve státě Gudžarát a Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) je veden jako ohrožený.
rdfs:label
  • Lev perský
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of