Levhart skvrnitý (Panthera pardus) či pouze levhart, někdy také nazývaný leopard, panter, panther nebo pardál, je velká kočkovitá šelma. Druh vědecky popsal Carl Linné ve svém díle Systema naturae v roce 1758. Levharti se vyvinuli pravděpodobně v Africe asi před 3–4 miliony let, odkud se rozšířili do Asie a Evropy.Levhart je statná kočkovitá šelma s velkou hlavou, středně dlouhými končetinami a dlouhým ocasem.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Panthera pardus
prop-cs:id
  • 7 (xsd:integer)
prop-cs:instituce
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Agronomická fakulta
  • Mathematisch-Naturwissenschaftlichen Fakultäten der Georg-August-Universität zu Göttingen
prop-cs:isbn
  • 0 (xsd:integer)
  • 1780232799 (xsd:integer)
  • 1840371943 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • en
  • cs
prop-cs:jméno
  • Jan
  • Vratislav
  • Peter
  • Fiona
  • Norman
  • Desmond
  • Dale
  • Philipp
  • Mel
  • Levhart skvrnitý
  • A. A.
  • Advait
  • P. H.
  • Theodore N.
  • Vladimir G.
  • Charles A. W.
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Mapa levhart skvrnity 2016.png
prop-cs:místo
  • Brno
  • Florida
  • Göttingen
  • Londýn
  • New York
  • Praha
  • Washington D.C.
  • Morges
  • Cape Town
  • Chicago, London
  • Schrewsbury
prop-cs:obrázek
  • Namibie Etosha Leopard 01edit.jpg
prop-cs:podčeleď
prop-cs:popisMapy
  • Mapa historického a současného rozšíření levharta skvrnitého
prop-cs:popisObrázku
  • Levhart africký v Národním parku Etosha v Namibii
prop-cs:početStran
  • 97 (xsd:integer)
  • 102 (xsd:integer)
  • 224 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Hamilton
  • Morris
  • Henschel
  • Mazák
  • Hancock
  • Myers
  • Bailey
  • Vašák
  • Guggisberg
  • Heptner
  • Sludskii
  • Sunquist
  • Edgaonkar
  • Turnbull-Kemp
prop-cs:rod
  • Panthera
prop-cs:rok
  • 1967 (xsd:integer)
  • 1975 (xsd:integer)
  • 1976 (xsd:integer)
  • 1980 (xsd:integer)
  • 1981 (xsd:integer)
  • 1992 (xsd:integer)
  • 1993 (xsd:integer)
  • 2000 (xsd:integer)
  • 2002 (xsd:integer)
  • 2008 (xsd:integer)
  • 2009 (xsd:integer)
  • 2014 (xsd:integer)
prop-cs:svazek
  • Part 1
prop-cs:synonyma
  • * Felis pardus Linné 1758 * Felis panthera Schreber 1775 * Felis leopardus Schreber 1775
prop-cs:titul
  • Leopard
  • Wild Cats of the World
  • The Leopard Panthera pardus and Cheetah Acinonyx jubatus in Kenya: Ecology, Status, Conservation Management
  • Ecology of the Leopard in Bori Wildlife Sanctuary and Satpura National Park, India
  • A Time with Leopards
  • The Leopard
  • The Leopard Panthera pardus in Africa
  • Velké kočky a gepardi
  • The conservation biology of the leopard Panthera pardus in Gabon: Status, threats and strategies for conservation
  • The African Leopard: Ecology and Behavior of a Solitary Felid
  • Analýza chovu levharta skvrnitého v v České republice a na Slovensku
  • Mammals of the Soviet Union, vol. 2, part 2. Carnivora
prop-cs:typPráce
  • Diplomová práce
  • Dissertation zur Erlangung des Doktorgrades
prop-cs:třída
prop-cs:url
  • https://portals.iucn.org/library/efiles/documents/mono-005.pdf
  • http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.634.726&rep=rep1&type=pdf
  • https://books.google.cz/books?id=oOgvBAAAQBAJ&dq=Leopard++morris&hl=cs&source=gbs_navlinks_s
  • https://books.google.cz/books?id=DBhrAQAACAAJ&dq=bailey%20african%20leopard&hl=cs&source=gbs_similarbooks
  • http://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=30999
  • https://archive.org/details/mammalsofsov221992gept
  • http://www.carnivoreconservation.org/files/thesis/edgaonkar_2008_phd.pdf
  • http://www.catsg.org/cheetah/05_library/5_3_publications/H/Hamilton_1981_The_Leopard_and_the_Cheetah_in_Kenia_1.pdf
prop-cs:vedoucí
  • Zdeněk Laštůvka
  • Prof. Dr. Michael Mühlenberg
prop-cs:vydavatel
  • IUCN
  • Columbia University Press
  • University of Chicago Press
  • Státní zemědělské nakladatelství
  • University of Florida
  • Howard Timmons Press
  • Reaktion Books
  • Swan-Hill Press
  • Smithonian Institution Libraries and National Science Foundation
  • Taplinger
prop-cs:výskyt
  • pozdní pliocén – současnost
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Levhart skvrnitý (Panthera pardus) či pouze levhart, někdy také nazývaný leopard, panter, panther nebo pardál, je velká kočkovitá šelma. Druh vědecky popsal Carl Linné ve svém díle Systema naturae v roce 1758. Levharti se vyvinuli pravděpodobně v Africe asi před 3–4 miliony let, odkud se rozšířili do Asie a Evropy.Levhart je statná kočkovitá šelma s velkou hlavou, středně dlouhými končetinami a dlouhým ocasem. Velmi se podobá jaguárovi, který je však robustnější, má relativně kratší ocas a větší rozety. Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje od 17 kg do 90 kg, délka těla včetně ocasu od 140 do 240 cm, výjimečně i více. Pohlavní dimorfismus je většinou výrazný, samci bývají minimálně o 30–50 % těžší než samice. Levhart je charakteristický žlutou, pískovou, okrovou, oranžovou či cihlovou barvou srsti, na níž jsou rozmístěny černé skvrny a rozety. Ty většinou nebývají vyplněny menšími skvrnkami, ale srst uvnitř rozet má často poněkud tmavší barvu než srst okolo. Spodní část těla je světlejší než boky a hřbet. Někteří jedinci mají vyšší produkci pigmentu melaninu, který způsobuje černé zbarvení srsti. Takoví se vyskytují nejčastěji v jihovýchodní Asii a jsou označování jako černí levharti či černí panteři.Jako jedna z mála velkých kočkovitých šelem se zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory, například lvy a hyenami. Má velkou sílu a stavbu těla uzpůsobenou ke šplhání, a tak je schopen vytáhnout na strom zvíře podstatně těžší, než je on sám. Jeho kořistí se může stát široká škála živočichů, především antilopy, gazely, divoké ovce, kozy a prasata, regionální druhy turů a jelenů, primáti, malé šelmy, ptáci a v nouzi i menší živočichové jako hlodavci, plazi a hmyz. Na vyhlédnutou oběť útočí ze zálohy, před finálním výpadem se snaží dostat na co nejkratší vzdálenost. K přiblížení využívá křoviny, podrost a skály, občas si na kořist počíhá i na stromě. Málokdy prchající oběť pronásleduje na delší vzdálenost než několik desítek metrů. Krátkodobě je schopen běžet rychlostí okolo 60 km/h.Je to skrytě žijící samotářské zvíře. Pokud jsou pozorovány skupinky levhartů pohromadě, jde téměř vždy o samici s mláďaty nebo o pár v době páření. Jedná se o spíše nočního živočicha, a to především v oblastech, kde ho ruší lidské aktivity. Velkou část dne tráví odpočinkem, k čemuž mu většinou slouží stromy nebo skály. Mezi jeho nepřátele a konkurenty patří lvi, hyeny, tygři, psi hyenovití, dhoulové, vlci a paviáni.Má důležité postavení v lidské historii a kultuře. Byl obdivován a zároveň obáván, symbolizoval sílu, divokost, eleganci a lstivost. Je jedním z heraldických zvířat, objevuje se na mnoha státních znacích. Spolu se lvy a tygry se právě levharti nejčastěji stávají lidožrouty, kteří především v Indii stále rozsévají hrůzu mezi lidmi. Kromě toho nezřídka napadají lidmi chovaná domácí zvířata a jsou proto již po staletí pronásledováni a zabíjeni.Levharti žijí v Africe a v Asii (jižně od cca 45° s. š.) v mnoha typech prostředí. Nevyskytují se jen v rozsáhlých pouštích a v některých vysokohorských oblastech. Původní území výskytu bylo podstatně větší, ale kvůli pronásledování a dalším lidským aktivitám se neustále zmenšuje. Byli již vyhubeni v Jordánsku, Uzbekistánu, Jižní Koreji, Singapuru, Kuvajtu, Sýrii, Libyi, Tunisku a pravděpodobně i Maroku. Z fosilních nálezů vyplývá, že se v pleistocénu levharti vyskytovali i v Evropě, ale postupně odsud zmizeli. Ačkoliv se jedná o jednu z nejrozšířenějších kočkovitých šelem, několik regionálních forem či poddruhů čelí akutní hrozbě vyhynutí. IUCN hodnotí levharta skvrnitého jako zranitelný druh.
dbpedia-owl:galleryItem
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 53630 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 205074 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 686 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547721 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • levhart
  • levhartem skvrnitým
  • levhartovi
  • levhart skvrnitý
  • levharty
  • leopard
  • levharta
  • levharti
  • Panthera pardus
  • leopardovi
  • levhartem
  • levhartů
  • leopardů
  • levharta skvrnitého
  • leopardem
  • Levharti
  • Levhart skvrnitý
  • levharti skvrnití
  • levhartů skvrnitých
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Levhart skvrnitý (Panthera pardus) či pouze levhart, někdy také nazývaný leopard, panter, panther nebo pardál, je velká kočkovitá šelma. Druh vědecky popsal Carl Linné ve svém díle Systema naturae v roce 1758. Levharti se vyvinuli pravděpodobně v Africe asi před 3–4 miliony let, odkud se rozšířili do Asie a Evropy.Levhart je statná kočkovitá šelma s velkou hlavou, středně dlouhými končetinami a dlouhým ocasem.
rdfs:label
  • Levhart skvrnitý
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:druh of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of