Loríček žlutoboký (Cyclopsitta diophthalma) je malý, velmi barevný papoušek. Obývá lesy na Nové Guineji a na několika sousedních ostrovech, izolovaně se vyskytuje také na tropickém australském pobřeží. S velikostí asi 14 cm se jedná o nejmenšího australského papouška.Je zavalitý, převážně zelený s nápadně krátkým ocasem, silným zobákem a výraznou modro-červenou kresbou na hlavě.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Cyclopsitta diophthalma
prop-cs:jméno
  • Helena
  • Loríček žlutoboký
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Praha
prop-cs:obrázek
  • Cyclopsitta diophthalma -Cairns-8.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisObrázku
  • Loríček žlutoboký - samice
prop-cs:příjmení
  • Kholová
prop-cs:rod
prop-cs:rok
  • 2008 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Ptáci
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • Euromedia Group, k. s.
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 220 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Loríček žlutoboký (Cyclopsitta diophthalma) je malý, velmi barevný papoušek. Obývá lesy na Nové Guineji a na několika sousedních ostrovech, izolovaně se vyskytuje také na tropickém australském pobřeží. S velikostí asi 14 cm se jedná o nejmenšího australského papouška.Je zavalitý, převážně zelený s nápadně krátkým ocasem, silným zobákem a výraznou modro-červenou kresbou na hlavě. Mezi pohlavími je přitom vyvinut mírně patrný sexuální dimorfismus, samci mají totiž v porovnání se samicemi červenější zbarvení na hlavě.Živí se zejména fíky, bobulemi, semeny, nektarem a drobným hmyzem. Zdržuje se v párech nebo v malých skupinách. Na rozdíl od většiny ostatních v dutinách hnízdících druhů papoušků si loríček žlutoboký buduje vlastní dutinu, většinou ve ztrouchnivělém stromě.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 512417 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1692 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 19 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16035562 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Loríček žlutoboký
  • loríčkové
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Loríček žlutoboký (Cyclopsitta diophthalma) je malý, velmi barevný papoušek. Obývá lesy na Nové Guineji a na několika sousedních ostrovech, izolovaně se vyskytuje také na tropickém australském pobřeží. S velikostí asi 14 cm se jedná o nejmenšího australského papouška.Je zavalitý, převážně zelený s nápadně krátkým ocasem, silným zobákem a výraznou modro-červenou kresbou na hlavě.
rdfs:label
  • Loríček žlutoboký
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of