Medosavka masková (Caligavis chrysops) je středně velký druh kystráčkovitého ptáka obývající východní a jihovýchodní Austrálii. Vyhledává především lesy v okolí vodních toků a podhorské oblasti. Druhové jméno odkazuje na žluto-černou masku na obličeji dospělých jedinců, zatímco rodové jméno odkazuje na stravu těchto ptáků, kteří se živí i květovým nektarem. Krom toho ale žerou také mouchy, pavouky a brouky.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Caligavis chrysops
prop-cs:isbn
  • 0 (xsd:integer)
  • 8496553450 (xsd:double)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • Peter
  • Les
  • Hugh
  • J. M.
  • W. K.
  • Medosavka masková
prop-cs:jménoSestavitele
  • David
  • Andrew
  • Joseph
prop-cs:kapitola
  • Family Meliphagidae
  • Lichenostomus chrysops Yellow-faced Honeyeater
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • YellowfacedHEmap.png
prop-cs:místo
  • Barcelona
  • Melbourne
prop-cs:obrázek
  • Yellow-faced Honeyeater grevillea.jpg
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření medosavky maskové
prop-cs:příjmení
  • Ford
  • Peter
  • Steele
  • Higgins
  • Christidis
prop-cs:příjmeníSestavitele
  • Christie
  • Elliott
  • Del Hoyo
prop-cs:rod
  • Caligavis
prop-cs:rodPopsal
prop-cs:rok
  • 2001 (xsd:integer)
  • 2008 (xsd:integer)
prop-cs:sborník
  • Handbook of the birds of the world: Penduline-tits to Shrikes
prop-cs:strany
  • 597 (xsd:integer)
  • 724 (xsd:integer)
prop-cs:synonyma
  • Lichenostomus chrysops
prop-cs:titul
  • Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: Tyrant-flycatchers to Chats
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
  • Oxford University Press
  • Lynx Edicions
prop-cs:vydání
  • 1 (xsd:integer)
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Medosavka masková (Caligavis chrysops) je středně velký druh kystráčkovitého ptáka obývající východní a jihovýchodní Austrálii. Vyhledává především lesy v okolí vodních toků a podhorské oblasti. Druhové jméno odkazuje na žluto-černou masku na obličeji dospělých jedinců, zatímco rodové jméno odkazuje na stravu těchto ptáků, kteří se živí i květovým nektarem. Krom toho ale žerou také mouchy, pavouky a brouky. Při jejich lovu užívají i paběrkování, kdy pták stojí či skáče a při tom lapá nehybný hmyz usazený na větvích. Zpívat začínají krátce před východem slunce, asi dvacet až třicet minut, a to velmi hlasitě.Skupiny mohou být jak stálé, tak migrující: ty během března až května migrují do jižního Queenslandu. Během července a srpna se pak přesouvají do Victorie nebo Nového Jižního Walesu. Žijí monogamně a samice do hnízd miskovitého tvaru snášejí dvě až tři vejce.Medosavky maskové ohrožuje především ztráta přirozeného životního prostředí a nahrazení jejich potravních rostlin plevelem, přesto se stále dle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) jedná o málo dotčený druh. V některých oblastech, například sadech, jsou považovány za škůdce, protože se živí na ovoci.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1291622 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 31154 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 106 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547886 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Medosavka masková
  • medosavku maskovou
  • medosavka masková
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Medosavka masková (Caligavis chrysops) je středně velký druh kystráčkovitého ptáka obývající východní a jihovýchodní Austrálii. Vyhledává především lesy v okolí vodních toků a podhorské oblasti. Druhové jméno odkazuje na žluto-černou masku na obličeji dospělých jedinců, zatímco rodové jméno odkazuje na stravu těchto ptáků, kteří se živí i květovým nektarem. Krom toho ale žerou také mouchy, pavouky a brouky.
rdfs:label
  • Medosavka masková
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:popisObrázku of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of