Medvěd lední (Ursus maritimus), označovaný též jako polární medvěd či bílý medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. Oproti ostatním druhům vládne užšímu ekologickému niku, na které se výborně adaptoval tělesnými vlastnostmi uzpůsobenými na nízké teploty, pohyb na sněhu, po ledu a v neposledním řádě na plavání v chladné vodě. Živí se zejména lovem, přičemž jeho hlavní kořistí jsou tuleni (Phocidae), zdržující se při okrajích mořského ledu.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Ursus maritimus
prop-cs:druhPopsal
  • K. J. Phipps, 1774
prop-cs:jméno
  • Medvěd lední
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Polar bear range map.png
prop-cs:obrázek
  • Polar Bear AdF.jpg
prop-cs:podřád
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření medvěda ledního
prop-cs:rod
prop-cs:synonyma
  • * Ursus eogroenlandicus * Ursus groenlandicus * Ursus jenaensis * Ursus labradorensis * Ursus marinus * Ursus polaris * Ursus spitzbergensis * Ursus ungavensis * Thalarctos maritimus
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaMapy
  • 280 (xsd:integer)
prop-cs:šířkaObrázku
  • 280 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Medvěd lední (Ursus maritimus), označovaný též jako polární medvěd či bílý medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. Oproti ostatním druhům vládne užšímu ekologickému niku, na které se výborně adaptoval tělesnými vlastnostmi uzpůsobenými na nízké teploty, pohyb na sněhu, po ledu a v neposledním řádě na plavání v chladné vodě. Živí se zejména lovem, přičemž jeho hlavní kořistí jsou tuleni (Phocidae), zdržující se při okrajích mořského ledu. Není-li potravy dostatek, žije ze své tukové rezervy a je schopný hladovět po dobu několika měsíců. Tuková tkáň dosahuje tloušťky 10 centimetrů a dobře jej chrání proti mrazivým teplotám. Patrně hůře snáší přívětivější teploty vyšší než 10 °C a dochází u něho k přehřátí. V kohoutku měří zhruba 1,5 metru, délka těla činí přibližně 2,5 metru a stojí-li na zadních nohou, dosahuje výšky okolo 2,4–3,3 metru. Samci váží 300–800 kg, samice 150–300 kg – jeli březí až 500 kg. Zjevně doposud největší exemplář, samec s hmotností až 1000 kilogramů, byl nalezen a zastřelen v oblasti severozápadní Aljašky v roce 1960. Lední medvěd se ve volné přírodě jen zřídka dožije více než 25 let, přesto bylo u jednoho nalezeného mrtvého kusu odhadnuto staří okolo 32 let. V zajetí, v Detroitské Zoo, se samice medvěda ledního dožila úctyhodných 43 let a 10 měsíců.
dbpedia-owl:galleryItem
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 65465 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 18309 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 104 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547738 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • medvěd
  • medvědi
  • polární medvěd
  • medvěd lední
  • lední medvěd
  • medvědů
  • lední
  • medvědem ledním
  • ledního medvěda
  • medvěda ledního
  • Medvěd lední
  • ledním medvědovi
  • ledním
  • lední medvědy
  • ledních medvědů
  • Polar Bear
  • ledním medvědem
  • lední medvědi
  • Lední medvěd
  • medvědi lední
  • ledního
  • medvědů ledních
  • mědvědi lední
  • ledního (polárního) medvěda
  • medvědy lední
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Medvěd lední (Ursus maritimus), označovaný též jako polární medvěd či bílý medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. Oproti ostatním druhům vládne užšímu ekologickému niku, na které se výborně adaptoval tělesnými vlastnostmi uzpůsobenými na nízké teploty, pohyb na sněhu, po ledu a v neposledním řádě na plavání v chladné vodě. Živí se zejména lovem, přičemž jeho hlavní kořistí jsou tuleni (Phocidae), zdržující se při okrajích mořského ledu.
rdfs:label
  • Medvěd lední
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:vyhledávanéDruhy of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of