Orangutan (Pongo) je rod hominida žijící na ostrovech Borneo a Sumatra. Vytvořil zde tři druhy: orangutana sumaterského (Pongo abelii), orangutana tapanulijského (Pongo tapanuliensis) a orangutana bornejského (Pongo pygmaeus), u něhož byly navíc zjištěny tři poddruhy (subspecie). Samice orangutanů obvykle měří na výšku okolo 115 cm a váží v průměru 37 kg. Samci dosahují velikosti asi 136 cm a hmotnosti 75 kg.

PropertyValue
prop-cs:alt
  • hnědě zbarvený orangutan visící na jedné končetině z větve stromu; kolem a v pozadí zelené listy
prop-cs:datumPřístupu
  • 2017-04-23 (xsd:date)
  • 2017-04-26 (xsd:date)
prop-cs:druhotnéDělení
  • Druhy
prop-cs:druhý
  • šachovém zahájení
prop-cs:id
  • 32343 (xsd:integer)
prop-cs:isbn
  • 0 (xsd:integer)
  • 978 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • C
  • Václav
  • Roland
  • Orangutan
  • Carol
  • Kerstin
  • J.
prop-cs:kapitola
  • Asie
prop-cs:kmen
prop-cs:latinskýNázev
  • Pongo
prop-cs:mapaRozšíření
  • Orangutan range.png
prop-cs:místo
  • Praha
  • London
prop-cs:obrázek
  • Bukit Lawang, orangutan .jpg
prop-cs:periodikum
  • pin.primate.wisc.edu
prop-cs:podkmen
prop-cs:podčeleď
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * orangutan bornejský * orangutan sumaterský * orangutan tapanulijský
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření orangutanů na ostrovech Borneo a Sumatra
prop-cs:popisObrázku
prop-cs:početStran
  • 304 (xsd:integer)
prop-cs:překladatelé
  • Helena Kholová
prop-cs:příjmení
  • Payne
  • Knauer
  • Vieringová
  • Vančata
  • Prudente
  • Sodaro
prop-cs:rod
  • orangutan
prop-cs:rodPopsal
prop-cs:rok
  • 2003 (xsd:integer)
  • 2008 (xsd:integer)
  • 2012 (xsd:integer)
prop-cs:strany
  • 116 (xsd:integer)
  • 128 (xsd:integer)
prop-cs:stránka
  • Sokolského hra
prop-cs:tento
prop-cs:titul
  • Ohrožené druhy zvířat
  • Primate Factsheets: Orangutan Taxonomy, Morphology, & Ecology
  • Orangutan Husbandry Manual: Species Survival Plan
  • Orangutans : behavior, ecology, and conservation
  • Primatologie, díl 2: Catarrhina - opice a lidoopi
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
  • Knižní klub
  • Univerzita Karlova v Praze
  • New Holland Publishers
  • Chicago Zoological Society
prop-cs:vydání
  • 1 (xsd:integer)
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Orangutan (Pongo) je rod hominida žijící na ostrovech Borneo a Sumatra. Vytvořil zde tři druhy: orangutana sumaterského (Pongo abelii), orangutana tapanulijského (Pongo tapanuliensis) a orangutana bornejského (Pongo pygmaeus), u něhož byly navíc zjištěny tři poddruhy (subspecie). Samice orangutanů obvykle měří na výšku okolo 115 cm a váží v průměru 37 kg. Samci dosahují velikosti asi 136 cm a hmotnosti 75 kg. Tělo pokrývá dlouhá červenohnědá srst (u orangutana sumaterského je řidší), kůže má šedočerné zbarvení. Orangutan má výrazný obličej, který z velké části nepokrývá srst, ale samcům se na něm může vyvinout knír.Orangutani žijí více samotářský život než ostatní velcí lidoopi. Většina sociálních vazeb je mezi samicemi a jejich potomky, dospělí samci jsou solitéry. Den tráví získáváním potravy (65 až 90 % stravy tvoří ovoce), odpočinkem a přemisťováním se na jiná území. Den začínají krmením po dobu dvou až tří hodin. Během poledne odpočívají, v pozdních odpoledních hodinách se přesouvají na jiná stanoviště. Večer si začnou připravovat hnízda na noc.Samice nejčastěji rodí jedno mládě, někdy i dvojčata; za život odchová maximálně čtyři. Samci se do výchovy mláděte téměř nezapojují a většinu péče a socializaci provádí samice, která jej často vychovává se starším potomkem. První dva roky jsou mláďata na matce plně závislá, ta je s sebou nosí, krmí a spí s nimi v jednom hnízdě, přičemž první čtyři měsíce se mládě jen drží matčina břicha. Odstavena jsou ve čtyřech letech. V divočině i v zajetí se orangutani mohou dožít více než 30 let.Mezinárodní svaz ochrany přírody považuje orangutana bornejského i sumaterského za kriticky ohrožené. Nebezpečí představuje ztráta přirozeného prostředí a také lov. Lidoop má své místo i v kultuře. Například některé lidové příběhy pojednávají o orangutanech, kteří s lidmi kopulují a unáší je; známy jsou i příběhy, ve kterých jsou muži svedeni samicemi orangutanů. Podle lidí žijících v centrálním Borneu přináší smůlu podívat se orangutanovi do obličeje tváří v tvář.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 105880 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 64073 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 189 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547725 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Orangutan
  • orangutan
  • orangutanů
  • orangutana
  • orangutany
  • ponginů
  • Pongo
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Orangutan (Pongo) je rod hominida žijící na ostrovech Borneo a Sumatra. Vytvořil zde tři druhy: orangutana sumaterského (Pongo abelii), orangutana tapanulijského (Pongo tapanuliensis) a orangutana bornejského (Pongo pygmaeus), u něhož byly navíc zjištěny tři poddruhy (subspecie). Samice orangutanů obvykle měří na výšku okolo 115 cm a váží v průměru 37 kg. Samci dosahují velikosti asi 136 cm a hmotnosti 75 kg.
rdfs:label
  • Orangutan
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:rod of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is rdfs:seeAlso of
is foaf:primaryTopic of