Paedophryne amauensis je druh žáby z čeledi parosničkovitých, který je endemitem deštných pralesů Papuy Nové-Guiney. S délkou dospělých jedinců 7,7 milimetru je nejmenší známou žábou a jedním z nejmenších obratlovců na světě.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Paedophryne amauensis
prop-cs:jméno
  • Paedophryne amauensis
  • Paedophryne amauensis
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Map of Paedophryne localities 2.png
prop-cs:obrázek
  • Paratype of Paedophryne amauensis .png
prop-cs:podkmen
prop-cs:popisMapy
  • Místo výskytu
prop-cs:popisObrázku
  • Paedophryne amauensis: porovnání velikosti s americkým deseticentem o průměru 17,9 mm
prop-cs:rod
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Paedophryne amauensis je druh žáby z čeledi parosničkovitých, který je endemitem deštných pralesů Papuy Nové-Guiney. S délkou dospělých jedinců 7,7 milimetru je nejmenší známou žábou a jedním z nejmenších obratlovců na světě. Rodové jméno je vytvořeno z řeckých slov παίδος (dítě) a φρύνος (žába) a odkazuje na nepatrnou velikost, druhové jméno bylo odvozeno z názvu vesnice Amau v papujské Centrální provincii, kde ji v srpnu 2009 objevili vědci z Louisianské státní univerzity Christopher Austin a Eric Rittmeyer.Žába je hnědě zbarvená s černými skvrnami. Žije na pralesní půdě ve spadaném listí, je aktivní ráno a večer, živí se drobnými bezobratlými živočichy. Vydává zvuky o frekvenci 8400 až 9400 hertzů, připomínající stridulaci hmyzu. Malé žabky se líhnou jako miniatury dospělců, nevyskytuje se stadium pulce. Kostra je u tohoto druhu velmi redukována.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1149483 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2168 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 17 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 14038080 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Paedophryne amauensis
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Paedophryne amauensis je druh žáby z čeledi parosničkovitých, který je endemitem deštných pralesů Papuy Nové-Guiney. S délkou dospělých jedinců 7,7 milimetru je nejmenší známou žábou a jedním z nejmenších obratlovců na světě.
rdfs:label
  • Paedophryne amauensis
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of