Panda červená (Ailurus fulgens), nazývaná též panda malá, je menší stromová šelma, jediný zástupce monotypické čeledi pandy malé (Ailuridae). Pandě velké není panda červená blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života.Jsou uznávany dva poddruhy.Tato panda je o něco větší než kočka domácí. Má rudo-hnědou srst a dlouhý ocas, který pandám pomáhá udržovat rovnováhu na stromech. Mezi samcem a samicí není téměř žádný rozdíl, mláďata se podobají dospělým jedincům.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Ailurus fulgens
prop-cs:doi
  • 10.104600 (xsd:double)
  • 10.230700 (xsd:double)
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:druhotnéDělení
  • Poddruhy
prop-cs:isbn
  • 80 (xsd:integer)
  • 9781179240268 (xsd:double)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • Miloš
  • Milan
  • Romana
  • Roberts
  • Panda červená
  • Anwaruddin
  • J. L
  • Reginald Innes
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Cypron-Range Ailurus fulgens.svg
prop-cs:místo
  • Londýn
  • Olomouc
  • Praha
prop-cs:nadčeleď
prop-cs:obrázek
  • A Kis Panda.jpg
prop-cs:odkazNaAutora
  • Miloš Anděra
  • Anwaruddin Choudhury
prop-cs:podkmen
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * Ailurus fulgens fulgens * Ailurus fulgens styani
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření pandy červené.
prop-cs:popisObrázku
  • Panda červená
prop-cs:početStran
  • 147 (xsd:integer)
  • 278 (xsd:integer)
  • 326 (xsd:integer)
  • 617 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Miles
  • Pocock
  • Anděra
  • Anděrová
  • Choudhury
  • Gittleman
  • Kořínek
prop-cs:revize
  • 665904958 (xsd:integer)
prop-cs:rod
  • Ailurus
prop-cs:rodPopsal
prop-cs:rok
  • 1941 (xsd:integer)
  • 1984 (xsd:integer)
  • 1999 (xsd:integer)
  • 2001 (xsd:integer)
  • 2014 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Zoologická zahrada
  • Fauna of British India, including Ceylon and Burma
  • Lexikon zvířat od A do Z
  • Mammalian species
  • Svět zvířat II. Savci
  • An overview of the status and conservation of the red panda Ailurus fulgens in India, with reference to its global status
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • Albatros
  • Oryx
  • Rubico
  • Taylor and Francis
  • Zoologická zahrada hlavního město Prahy
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • pandy malé
prop-cs:čeleďPopsal
prop-cs:článek
  • Red panda
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Panda červená (Ailurus fulgens), nazývaná též panda malá, je menší stromová šelma, jediný zástupce monotypické čeledi pandy malé (Ailuridae). Pandě velké není panda červená blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života.Jsou uznávany dva poddruhy.Tato panda je o něco větší než kočka domácí. Má rudo-hnědou srst a dlouhý ocas, který pandám pomáhá udržovat rovnováhu na stromech. Mezi samcem a samicí není téměř žádný rozdíl, mláďata se podobají dospělým jedincům. Ve volné přírodě se panda červená průměrně dožívá 8–10 let.Obývá horské lesy jižní Číny, Nepálu, Bhútánu, Indie a Myanmaru. Patří mezi nejvýše žijící zvířata na světě, vyskytuje se i ve více než 4 000 m n. m. Její potravu tvoří z velké většiny bambus, jídelníček si občas zpestří bobulemi, vejci nebo menšími zvířaty. Jde o samotářské zvíře, aktivní hlavně za úsvitu a soumraku. Po březosti trvající 3–4 měsíce samice rodí obvykle 1–2 mláďata, která jsou při narození úplně bezmocná. Matka se o ně stará zhruba rok.IUCN ji zařazuje mezi ohrožené druhy, v přírodě žije asi jen 16 000–20 000 jedinců. Ohrožuje ji především ztráta přirozeného prostředí a jeho fragmentace, také je občas lovena pro kožešinu. Pandy červené jsou s oblibou chovány v zoologických zahradách pro svůj vzhled a menší náročnost než panda velká.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 85107 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 37358 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 206 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16548688 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • panda červená
  • pandy červené
  • panda
  • pandy
  • Panda červená
  • pand červených
  • pandou červenou
  • Pandami červenými
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Panda červená (Ailurus fulgens), nazývaná též panda malá, je menší stromová šelma, jediný zástupce monotypické čeledi pandy malé (Ailuridae). Pandě velké není panda červená blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života.Jsou uznávany dva poddruhy.Tato panda je o něco větší než kočka domácí. Má rudo-hnědou srst a dlouhý ocas, který pandám pomáhá udržovat rovnováhu na stromech. Mezi samcem a samicí není téměř žádný rozdíl, mláďata se podobají dospělým jedincům.
rdfs:label
  • Panda červená
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of