Pes šedý či pes Azarův (Lycalopex vetulus) je šelma z čeledi psovitých (Canidae). Je to druh nevelkého psa s krátkým pyskem a nevelkými zuby, který obývá brazilské savany. Jeho biologie a tudíž i stav ohrožení je málo objasněn. Prožívá však typicky noční způsob života, při kterém loví menší živočichy jako ještěrky a hlodavce, ale i daleko menší jako např. termity nebo luční koníky.Pes šedý vyhledává především travnaté savany, ale i méně husté lesy a buše v Brazílii.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Lycalopex vetulus
prop-cs:druhotnéDělení
prop-cs:jméno
  • Pes šedý
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Hoary Fox area.png
prop-cs:nadtřída
prop-cs:obrázek
  • Raposa-do-campo 2 cropped.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * Dusicyon azarae * Dusicyon vetulus * Lycalopex vetulus * liška Azarova * pes Azarův
prop-cs:popisMapy
  • oblast rozšíření druhu
prop-cs:rod
  • Lycalopex
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Pes šedý či pes Azarův (Lycalopex vetulus) je šelma z čeledi psovitých (Canidae). Je to druh nevelkého psa s krátkým pyskem a nevelkými zuby, který obývá brazilské savany. Jeho biologie a tudíž i stav ohrožení je málo objasněn. Prožívá však typicky noční způsob života, při kterém loví menší živočichy jako ještěrky a hlodavce, ale i daleko menší jako např. termity nebo luční koníky.Pes šedý vyhledává především travnaté savany, ale i méně husté lesy a buše v Brazílii. Nejčastěji se vyskytuje na dvou stanovištích: Mato Grosso a Minas Gerais. Nejčastěji se však objevuje v savanách, preferuje travnaté savany typu Llanos nebo Campos.Je to velice mrštná a rychlá šelma, což je jeden z důvodů proč o ni tak málo víme. Má malé řezáky i třenové zuby, což mu umožňuje rozmělnit pouze menší potravu a což je u něj mezi jinými psovitými spolehlivou charakteristikou. Většinou má krásnou hebkou krémově šedou srst s bílým podkladem. Charakteristický je i jeho huňatý ocas, připomínající spíše ocas lišky, který dorůstá nad 30 cm. Jeho hmotnost se pohybuje od 2 do 4 kg a délka těla jen kolem 60 cm. Šedé tělo lemují i jeho krátké bílé končetiny, břicho a hlava s krátkýma ušima. Pro svou krásnou hebkou srst byl nějaký čas i loven, ale dnes už je lov stabilizován. Ani o jeho rozmnožování toho mnoho nevíme. Dosvědčený je jen fakt, že samice rodí 2-4 mláďata.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 261628 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2297 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 31 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 15032801 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • pes šedý
  • psa šedého
  • Pes šedý
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Pes šedý či pes Azarův (Lycalopex vetulus) je šelma z čeledi psovitých (Canidae). Je to druh nevelkého psa s krátkým pyskem a nevelkými zuby, který obývá brazilské savany. Jeho biologie a tudíž i stav ohrožení je málo objasněn. Prožívá však typicky noční způsob života, při kterém loví menší živočichy jako ještěrky a hlodavce, ale i daleko menší jako např. termity nebo luční koníky.Pes šedý vyhledává především travnaté savany, ale i méně husté lesy a buše v Brazílii.
rdfs:label
  • Pes šedý
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of