Poletuška severní (Glaucomys sabrinus) je jeden ze dvou druhů rodu Glaucomys. Spolu s menším druhem Glaucomys volans jde o jediný známý druh létajících veverek v Severní Americe. Vyskytují se v jehličnatých a smíšených lesích napříč Kanadou, od Aljašky po Nové Skotsko, a na jih k horám Severní Karolíny, stejně jako na západě až po Kalifornii. Mají světle hnědé zbarvení a dosahují velikost 25 až 37 centimetrů.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Glaucomys sabrinus
prop-cs:druhPopsal
  • George Shaw, 1801
prop-cs:jméno
  • Poletuška severní
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Northern flying squirrel Glaucomys sabrinus distribution map.png
prop-cs:obrázek
  • Glaucomys sabrinus.jpg
prop-cs:popisMapy
  • Výskyt
prop-cs:popisObrázku
  • Poletuška severní
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Poletuška severní (Glaucomys sabrinus) je jeden ze dvou druhů rodu Glaucomys. Spolu s menším druhem Glaucomys volans jde o jediný známý druh létajících veverek v Severní Americe. Vyskytují se v jehličnatých a smíšených lesích napříč Kanadou, od Aljašky po Nové Skotsko, a na jih k horám Severní Karolíny, stejně jako na západě až po Kalifornii. Mají světle hnědé zbarvení a dosahují velikost 25 až 37 centimetrů. Živí se různými rostlinami, stejně jako mízou stromů, houbami, ale také mršinami, ptačími vejcemi a mláďaty. Rozmnožují se převážně jednou ročně.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1240497 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1392 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 17 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 14249999 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • poletuška severní
  • Poletuška severní
  • poletušky severní
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Poletuška severní (Glaucomys sabrinus) je jeden ze dvou druhů rodu Glaucomys. Spolu s menším druhem Glaucomys volans jde o jediný známý druh létajících veverek v Severní Americe. Vyskytují se v jehličnatých a smíšených lesích napříč Kanadou, od Aljašky po Nové Skotsko, a na jih k horám Severní Karolíny, stejně jako na západě až po Kalifornii. Mají světle hnědé zbarvení a dosahují velikost 25 až 37 centimetrů.
rdfs:label
  • Poletuška severní
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of