Rejskovití (Soricidae) je čeleď řádu Soricomorpha, zahrnující okolo 376 druhů vyskytujících se na všech kontinentech kromě Austrálie a Jižní Ameriky. Obecně se tito drobní hmyzožravci, z nichž bělozubka nejmenší s hmotností pouhé 2 g je považována za nejmenšího savce, orientují hlavně pomocí čichu a sluchu. Aktivní jsou především v noci a úkryty si vyhledávají pod zemí. Jejich potravou jsou hlavně drobní bezobratlí, občas se vyskytuje kanibalismus.

PropertyValue
prop-cs:druhotnéDělení
prop-cs:jméno
  • Rejskovití
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • Common Shrew.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * bělozubky * rejskové * Allosoricinae †
prop-cs:popisObrázku
prop-cs:sesterska
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • rejskovití
prop-cs:čeleďPopsal
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 280 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Rejskovití (Soricidae) je čeleď řádu Soricomorpha, zahrnující okolo 376 druhů vyskytujících se na všech kontinentech kromě Austrálie a Jižní Ameriky. Obecně se tito drobní hmyzožravci, z nichž bělozubka nejmenší s hmotností pouhé 2 g je považována za nejmenšího savce, orientují hlavně pomocí čichu a sluchu. Aktivní jsou především v noci a úkryty si vyhledávají pod zemí. Jejich potravou jsou hlavně drobní bezobratlí, občas se vyskytuje kanibalismus. Řada druhů je chráněna zákonem.V české fauně je čeleď zastoupena např. druhy rejsek obecný (Sorex araneus), rejsek malý (Sorex minutus), rejsek horský (Sorex alpinus) a bělozubka šedá (Crocidura suaveolens).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 708081 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 1785 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 25 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 15725569 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • rejskové
  • rejsků
  • rejsci
  • rejskovití
  • rejsek
  • rejsky
  • rejskovitých
  • Rejskovití
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Rejskovití (Soricidae) je čeleď řádu Soricomorpha, zahrnující okolo 376 druhů vyskytujících se na všech kontinentech kromě Austrálie a Jižní Ameriky. Obecně se tito drobní hmyzožravci, z nichž bělozubka nejmenší s hmotností pouhé 2 g je považována za nejmenšího savce, orientují hlavně pomocí čichu a sluchu. Aktivní jsou především v noci a úkryty si vyhledávají pod zemí. Jejich potravou jsou hlavně drobní bezobratlí, občas se vyskytuje kanibalismus.
rdfs:label
  • Rejskovití
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:sesterska of
is prop-cs:čeleď of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of