Rorýs ostnitý (Chaetura pelagica) je malý stěhovavý pták z řádu svišťounů (Apodiformes). Je zástupce rodu Chaetura a je blízce příbuzný s rorýsem srpokřídlým a rorýsem Chapmanovým. V minulosti tvořily všechny tři druhy jeden – konspecifické druhy. Nemá poddruhy. Rorýs ostnitý je středně velký černošedý pták s dlouhými štíhlými křídly a velmi krátkýma nohama. Jako ostatní rorýsi nesedá na zem, ale zavěšuje se na svislých površích.Požírá především létající hmyz, ale i vzduchem nesené pavouky.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Chaetura pelagica
prop-cs:id
  • 24324 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • en
prop-cs:jméno
  • Rorýs ostnitý
prop-cs:kmen
prop-cs:latinskýNázev
  • Chaetura pelagica
prop-cs:mapaRozšíření
  • Chimney Swift range.png
prop-cs:obrázek
  • Chimney swift overhead.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisMapy
  • modře – zimoviště
  • Rozšíření rorýse ostnitého
  • žlutě – hnízdiště
prop-cs:popisObrázku
  • rorýs ostnitý
prop-cs:revize
  • 761527308 (xsd:integer)
prop-cs:rod
prop-cs:synonyma
  • Chaetura pelasgia (Stephens, 1825)
  • Hirundo pelagica (protonym)
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:českýNázev
  • rorýs ostnitý
prop-cs:článek
  • Chimney swift
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 220 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Rorýs ostnitý (Chaetura pelagica) je malý stěhovavý pták z řádu svišťounů (Apodiformes). Je zástupce rodu Chaetura a je blízce příbuzný s rorýsem srpokřídlým a rorýsem Chapmanovým. V minulosti tvořily všechny tři druhy jeden – konspecifické druhy. Nemá poddruhy. Rorýs ostnitý je středně velký černošedý pták s dlouhými štíhlými křídly a velmi krátkýma nohama. Jako ostatní rorýsi nesedá na zem, ale zavěšuje se na svislých površích.Požírá především létající hmyz, ale i vzduchem nesené pavouky. Žije v trvalých párech. Staví si hnízda na svislých stěnách a téměř výlučně na lidských stavbách – typicky v komínech, hnízda jsou z větviček slepených slinami. Samice klade 4–5 bílých vajíček. Altriciální mláďata se líhnou po 19 dnech a o měsíc později jsou již opeřená. Dožívají se průměrně 4,6 let.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1262784 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 44639 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 70 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16548051 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • Rorýs ostnitý
  • rorýs ostnitý
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Rorýs ostnitý (Chaetura pelagica) je malý stěhovavý pták z řádu svišťounů (Apodiformes). Je zástupce rodu Chaetura a je blízce příbuzný s rorýsem srpokřídlým a rorýsem Chapmanovým. V minulosti tvořily všechny tři druhy jeden – konspecifické druhy. Nemá poddruhy. Rorýs ostnitý je středně velký černošedý pták s dlouhými štíhlými křídly a velmi krátkýma nohama. Jako ostatní rorýsi nesedá na zem, ale zavěšuje se na svislých površích.Požírá především létající hmyz, ale i vzduchem nesené pavouky.
rdfs:label
  • Rorýs ostnitý
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageDisambiguates of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of