Scink šalomounský (Corucia zebrata), známý též jako scink šalamounský a scink stromový, je ještěr z čeledi scinkovití (Scincidae) a monotypického rodu Corucia. Druh popsal John Edward Gray v roce 1855 a jsou známy celkem 2 poddruhy. Jedná se o endemit Šalomounových ostrovů. Vyskytuje se v tropických deštných lesích a jako jediný scink žije na stromech. Je to soumračný a noční tvor, ve dne odpočívá v dutinách stromů. Je největším scinkem, měří kolem 81 cm. Má chápavý ocas.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Corucia zebrata
prop-cs:datumPřístupu
  • 30.500000 (xsd:double)
  • 2016-06-01 (xsd:date)
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:instituce
  • School of Biological Sciences, Faculty of Engineering, Flinders University
prop-cs:isbn
  • 978 (xsd:integer)
prop-cs:jazyk
  • anglicky
  • holandština
prop-cs:jméno
  • David & kol
  • Ingerid Julie
  • Scink šalomounský
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Bánská Bystrica
prop-cs:obrázek
  • Corucia zebrata 01.JPG
prop-cs:podkmen
prop-cs:popisObrázku
  • Scink šalomounský
prop-cs:početStran
  • 127 (xsd:integer)
prop-cs:příjmení
  • Burnie
  • Hagen
prop-cs:rod
  • scink
prop-cs:rok
  • 2009 (xsd:integer)
  • 2011 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Zvíře
  • Evolution and Ecology of the Prehensile-Tailed Skink – Corucia zebrata
  • Corucia zebrata
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
  • Knižní klub
  • Stichting Doelgroep Groene Leguanen
prop-cs:vydání
  • 2 (xsd:integer)
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Scink šalomounský (Corucia zebrata), známý též jako scink šalamounský a scink stromový, je ještěr z čeledi scinkovití (Scincidae) a monotypického rodu Corucia. Druh popsal John Edward Gray v roce 1855 a jsou známy celkem 2 poddruhy. Jedná se o endemit Šalomounových ostrovů. Vyskytuje se v tropických deštných lesích a jako jediný scink žije na stromech. Je to soumračný a noční tvor, ve dne odpočívá v dutinách stromů. Je největším scinkem, měří kolem 81 cm. Má chápavý ocas. Zbarvení druhu se liší mezi jednotlivými oblastmi.Scink šalomounský je teritoriální druh žijící v malých koloniích, někdy se může chovat agresivně. Vydrážděný jedinec zvedá tělo a vydává syčivé zvuky, v některých případech může narušitele i pokousat. Jedná se o býložravý druh, mezi nejoblíbenější potravu patří listy, ale konzumuje i jinou rostlinnou potravu včetně toxické šplhavnice skvrnité (Epipremnum pinnatum), a k udržování zdravé střevní flóry pojídá vlastní trus, tato vlastnost je typická především pro mláďata. Druh je monogamní, doba březosti činí 6 až 9 měsíců. Poté se samici narodí 1 až 2 mláďata, o která se pečlivě stará.Nebezpečí pro tento druh představuje ničení přirozeného prostředí následkem těžby dřeva a rozrůstáním obyvatelstva, někde je loven pro jídlo. Je zapsán do přílohy II. Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 1205906 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 21360 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 93 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16483863 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • scink šalomounský
  • Scink šalomounský
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Scink šalomounský (Corucia zebrata), známý též jako scink šalamounský a scink stromový, je ještěr z čeledi scinkovití (Scincidae) a monotypického rodu Corucia. Druh popsal John Edward Gray v roce 1855 a jsou známy celkem 2 poddruhy. Jedná se o endemit Šalomounových ostrovů. Vyskytuje se v tropických deštných lesích a jako jediný scink žije na stromech. Je to soumračný a noční tvor, ve dne odpočívá v dutinách stromů. Je největším scinkem, měří kolem 81 cm. Má chápavý ocas.
rdfs:label
  • Scink šalomounský
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:popisObrázku of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of