Střevlíkovití (Carabidae) je čeleď podřádu masožraví řádu brouci.Brouci této čeledi jsou celosvětově rozšířeni a tato čeleď patří se zhruba 30 tisíci druhy mezi největší na světě, v České republice je popsán výskyt více než pěti set druhů. Jejich velikost se pohybuje od dvou milimetrů do deseti centimetrů, v České republice do 4 cm. Typickým znakem této čeledi jsou silná kusadla, dlouhé nohy, vláknitá tykadla a ploché tělo.

PropertyValue
prop-cs:jméno
  • Střevlíkovití
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • Carabus auratus with prey.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:podřád
prop-cs:popisObrázku
  • Carabus auratus
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • střevlíkovití
prop-cs:čeleďPopsal
  • Latreille, 1802
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 258 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Střevlíkovití (Carabidae) je čeleď podřádu masožraví řádu brouci.Brouci této čeledi jsou celosvětově rozšířeni a tato čeleď patří se zhruba 30 tisíci druhy mezi největší na světě, v České republice je popsán výskyt více než pěti set druhů. Jejich velikost se pohybuje od dvou milimetrů do deseti centimetrů, v České republice do 4 cm. Typickým znakem této čeledi jsou silná kusadla, dlouhé nohy, vláknitá tykadla a ploché tělo. V případě ohrožení některé druhy vystřikují ze střev a análních žláz sekret, který má zastrašit nepřítele. Většina druhů má hnědou nebo černou barvu, některé však mohou být výrazně kovově zbarvené. Většina zástupců této čeledi jsou noční draví brouci, larvy jsou pak dravé vždy. Střevlíkovití v mírném podnebném pásu jsou nelétaví, protože mají srostlé krovky. Většinou se velmi rychle pohybují, což jim usnadňuje lov.Střevlíkovití mají mimotělní trávení, kusadly vstříknou do své potravy trávicí tekutinu a konzumují natrávenou tkáň, což je vlastně páchnoucí kašovitá hmota. Nejobvyklejší potravou střevlíkovitých je hmyz a plži.Mezi střevlíkovitými jsou brouci užiteční i škůdci.
dbpedia-owl:galleryItem
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 203126 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2401 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 32 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 14621006 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • střevlíkovitých
  • Carabidae
  • střevlíků
  • střevlíčci
  • střevlík
  • střevlíci
  • střevlíček
  • střevlíkovití
  • střevlíku
  • Střevlíkovití
  • střevlíky
  • střevlíkům
  • střevlíkovité
  • střevlíkovitých brouků
  • střevlíkem
  • střevlíka
  • střevlíkovitý
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Střevlíkovití (Carabidae) je čeleď podřádu masožraví řádu brouci.Brouci této čeledi jsou celosvětově rozšířeni a tato čeleď patří se zhruba 30 tisíci druhy mezi největší na světě, v České republice je popsán výskyt více než pěti set druhů. Jejich velikost se pohybuje od dvou milimetrů do deseti centimetrů, v České republice do 4 cm. Typickým znakem této čeledi jsou silná kusadla, dlouhé nohy, vláknitá tykadla a ploché tělo.
rdfs:label
  • Střevlíkovití
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:čeleď of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of