Tinamy (Tinamiformes) jsou řádem ptáků, patřícím do podtřídy běžců. Vzhledem se podobají kurovitým ptákům. Mají silné hrabavé nohy se zakrnělým nebo chybějícím zadním prstem, neobratně létají. Peří na hřbetě je dlouhé a husté, překrývá i krátký ocas. Žijí samotářským životem, živí se hlavně rostlinnou potravou, semeny a spadlými plody, vyhrabanými kořínky. Některé druhy se specializovaly na lov hmyzu, což je obvyklá potrava mláďat všech druhů. Snášejí poměrně velká a pestře zbarvená vejce.

PropertyValue
prop-cs:jméno
  • Tinamy
prop-cs:kmen
prop-cs:mapaRozšíření
  • Tinamidi Distribuzione.jpg
prop-cs:obrázek
  • Tao001.jpg
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisMapy
  • Rozšíření tinam
prop-cs:popisObrázku
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • tinamovití
prop-cs:čeleďPopsal
prop-cs:řád
  • tinamy
prop-cs:řádPopsal
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 275 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Tinamy (Tinamiformes) jsou řádem ptáků, patřícím do podtřídy běžců. Vzhledem se podobají kurovitým ptákům. Mají silné hrabavé nohy se zakrnělým nebo chybějícím zadním prstem, neobratně létají. Peří na hřbetě je dlouhé a husté, překrývá i krátký ocas. Žijí samotářským životem, živí se hlavně rostlinnou potravou, semeny a spadlými plody, vyhrabanými kořínky. Některé druhy se specializovaly na lov hmyzu, což je obvyklá potrava mláďat všech druhů. Snášejí poměrně velká a pestře zbarvená vejce. Samice jsou větší než samci, vybírají a ochraňují teritorium a také tokají. Na vejcích sedí samci. 49 druhů je rozšířeno v Jižní a Střední Americe.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 645422 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 2806 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 19 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 15716940 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • tinamy
  • tinam
  • Tinamy
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Tinamy (Tinamiformes) jsou řádem ptáků, patřícím do podtřídy běžců. Vzhledem se podobají kurovitým ptákům. Mají silné hrabavé nohy se zakrnělým nebo chybějícím zadním prstem, neobratně létají. Peří na hřbetě je dlouhé a husté, překrývá i krátký ocas. Žijí samotářským životem, živí se hlavně rostlinnou potravou, semeny a spadlými plody, vyhrabanými kořínky. Některé druhy se specializovaly na lov hmyzu, což je obvyklá potrava mláďat všech druhů. Snášejí poměrně velká a pestře zbarvená vejce.
rdfs:label
  • Tinamy
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:řád of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of