Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky. Byl to první tučňák, s kterým se už v 15. století Evropané seznámili. Dospělý jedinec dosahuje výšky 60–70 cm a váhy 2–4,5 kg. Stejně jako ostatní tučňáci není schopen letu, ale je uzpůsoben k potápění a životu na moři. Zrovna tak zde loví potravu a živí se převážně menšími druhy ryb, jako jsou ančovičky či sardinky.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Spheniscus demersus
prop-cs:druhPopsal
prop-cs:jméno
  • Zdeněk
  • Tučňák brýlový
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • African penguin - sb616.JPG
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisObrázku
  • Tučnák brýlový
prop-cs:příjmení
  • Veselovský
prop-cs:rod
prop-cs:rok
  • 1984 (xsd:integer)
prop-cs:svazek
  • 10 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Zvířata celého světa – Tučňáci
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • Státní zemědělské nakladatelství
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky. Byl to první tučňák, s kterým se už v 15. století Evropané seznámili. Dospělý jedinec dosahuje výšky 60–70 cm a váhy 2–4,5 kg. Stejně jako ostatní tučňáci není schopen letu, ale je uzpůsoben k potápění a životu na moři. Zrovna tak zde loví potravu a živí se převážně menšími druhy ryb, jako jsou ančovičky či sardinky. Má jednoduché vakovité tělo a tuhá křídla zploštěná do tvaru ploutve, což něho dělá dokonalého plavce a potápěče, díky čemuž se může ponořit až do hloubky 100 metrů. Nad očima má výrazně růžovou a neopeřenou kůži – žlázy obklopené cévami – jež plní termoregulační funkci. Čím je jeho tělní teplota vyšší, tím větší množství krve se v těchto žlázách nachází a může být tak ochlazena okolním vzduchem.Patří mezi zranitelné druhy, protože jej ohrožuje kombinace hrozeb především lidského původu. Je tak jedním z druhů, na které se vztahuje smlouva o ochraně africko-euroasijských vodních ptáků (AEWA). V září 2010 byl klasifikován jako ohrožený podle zákona o ohrožených druzích USA. V listopadu 2013 byl tučňák brýlový označen jako ohrožený na červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 454739 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 20620 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 97 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547869 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • tučňáky
  • tučňák brýlový
  • Tučňák brýlový
  • tučňáka brýlového
  • tučnáků brýlových
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky. Byl to první tučňák, s kterým se už v 15. století Evropané seznámili. Dospělý jedinec dosahuje výšky 60–70 cm a váhy 2–4,5 kg. Stejně jako ostatní tučňáci není schopen letu, ale je uzpůsoben k potápění a životu na moři. Zrovna tak zde loví potravu a živí se převážně menšími druhy ryb, jako jsou ančovičky či sardinky.
rdfs:label
  • Tučňák brýlový
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of