Tučňák žlutorohý (Eudyptes chrysolophus), též zvaný makarony (či macaroni), je druh tučňáka, který ze všech 6 druhů rodu Eudyptes obývá nejjižnější, tedy nejstudenější končiny. Je blízce příbuzný tučňákovi královskému (hnízdícímu pouze na ostrově Macquarie), a tak řada odborníků považuje oba tučňáky za jeden druh, ačkoli se od sebe liší vzezřením. Na hlavě má výrazné zlatavě-žluté chocholky. Záda a tváře má černé, a přední část těla pak kontrastně bílou.

PropertyValue
prop-cs:binomickéJméno
  • Eudyptes chrysolophus
prop-cs:druhPopsal
  • Brandt, 1837
prop-cs:edice
  • Zvířata celého světa
  • Bird Families of the World
prop-cs:isbn
  • 19854667 (xsd:integer)
prop-cs:jméno
  • Zdeněk
  • Tučňák žlutorohý
  • Tony D.
  • Rory P.
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Oxford
  • Praha
prop-cs:obrázek
  • Macaroni Penguins .jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:popisObrázku
  • Tučňák žlutorohý
prop-cs:příjmení
  • Williams
  • Wilson
  • Veselovský
prop-cs:rod
prop-cs:rok
  • 1984 (xsd:integer)
  • 1995 (xsd:integer)
prop-cs:svazekEdice
  • 2 (xsd:integer)
  • 10 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Tučňáci
  • The penguins : Spheniscidae
prop-cs:třída
prop-cs:vydavatel
  • Oxford University Press
  • Státní zemědělské nakladatelství
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 250 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Tučňák žlutorohý (Eudyptes chrysolophus), též zvaný makarony (či macaroni), je druh tučňáka, který ze všech 6 druhů rodu Eudyptes obývá nejjižnější, tedy nejstudenější končiny. Je blízce příbuzný tučňákovi královskému (hnízdícímu pouze na ostrově Macquarie), a tak řada odborníků považuje oba tučňáky za jeden druh, ačkoli se od sebe liší vzezřením. Na hlavě má výrazné zlatavě-žluté chocholky. Záda a tváře má černé, a přední část těla pak kontrastně bílou. Dospělý dosahuje průměrné hmotnosti 5 kg, a bývá 70 cm vysoký. Samec je samici vzhledově podobný, avšak bývá o něco vyšší a silnější, a také zobák má podstatně robustnější. Podobně jako všichni tučňáci není schopen letu, ale své vakovité tělo a tuhá zploštělá křídla velmi dobře využije pod vodou, a tak na moři stráví více jak polovinu svého života.Živí se potravou v moři, a jeho strava je složena z různých korýšů (především krilu), malých ryb a případně hlavonožců. Jako každý tučňák obměnuje jednou ročně své peří, a v takovém období je na 3–4 týdny odkázán pouze k pobytu na souši a hladovění. Žije v obrovských koloniích, kde spolu v těsném sousedství hnízdí až 100 000 jedinců. Mimo období hnízdění pak migruje i do tisíce kilometrů vzdálených oblastí. Tučňák žlutorohý je velmi hojný druh, jehož populace je odhadována na 12–18 milionů jedinců. Přesto je klasifikován jako zranitelný, jelikož je počátkem roku 1970 zaznamenáván pokles populace v některých lokalitách.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 635225 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 22435 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 118 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16547842 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • tučňák žlutorohý
  • tučnáku žlutorohému
  • tučňáky žlutorohými
  • Tučňák žlutorohý
  • tučňáci žlutorozí
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Tučňák žlutorohý (Eudyptes chrysolophus), též zvaný makarony (či macaroni), je druh tučňáka, který ze všech 6 druhů rodu Eudyptes obývá nejjižnější, tedy nejstudenější končiny. Je blízce příbuzný tučňákovi královskému (hnízdícímu pouze na ostrově Macquarie), a tak řada odborníků považuje oba tučňáky za jeden druh, ačkoli se od sebe liší vzezřením. Na hlavě má výrazné zlatavě-žluté chocholky. Záda a tváře má černé, a přední část těla pak kontrastně bílou.
rdfs:label
  • Tučňák žlutorohý
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of