Vrabcovití (Passeridae) je čeleď čítající asi 40 druhů malých pěvců, v češtině známých pod rodovými jmény vrabec a pěnkavák. Jejich domovinou je Evropa, Asie a Afrika, odkud byli někteří z nich zavlečeni i do jiných částí světa. Nejznámějším příkladem je vrabec domácí (Passer domesticus), který se v současné době již vyskytuje na všech světových kontinentech s výjimkou Antarktidy.

PropertyValue
prop-cs:datumPřístupu
  • 2010-07-26 (xsd:date)
prop-cs:druhotnéDělení
prop-cs:infrařád
prop-cs:isbn
  • 9788024222356 (xsd:double)
prop-cs:jazyk
  • anglicky
prop-cs:jméno
  • Helena
  • Vrabcovití
prop-cs:kmen
prop-cs:místo
  • Praha
prop-cs:nadčeleď
prop-cs:obrázek
  • Tree-Sparrow-2009-16-02.jpg
prop-cs:podkmen
prop-cs:podtřída
prop-cs:podřazenéTaxony
  • Petronia
  • Carpospiza
  • Gymnoris
  • Montifringilla
  • Passer
  • Pyrgilauda
prop-cs:podřád
prop-cs:popisObrázku
prop-cs:příjmení
  • Kholová
prop-cs:rok
  • 2008 (xsd:integer)
prop-cs:strany
  • 452 (xsd:integer)
prop-cs:titul
  • Ptáci
  • Old World Sparrows
prop-cs:třída
prop-cs:url
prop-cs:vydavatel
  • Euromedia Group, k. s.
  • The Internet Bird Collection
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
prop-cs:čeleďPopsal
  • Illiger, 1811
prop-cs:řád
prop-cs:říše
dbpedia-owl:abstract
  • Vrabcovití (Passeridae) je čeleď čítající asi 40 druhů malých pěvců, v češtině známých pod rodovými jmény vrabec a pěnkavák. Jejich domovinou je Evropa, Asie a Afrika, odkud byli někteří z nich zavlečeni i do jiných částí světa. Nejznámějším příkladem je vrabec domácí (Passer domesticus), který se v současné době již vyskytuje na všech světových kontinentech s výjimkou Antarktidy. Vzhledem k tomu, že se někteří vrabcovití často zdržují v blízkosti lidských obydlí, zejména pak již výše zmíněný vrabec domácí a jeho blízce příbuzný vrabec polní (P. montanus), se navíc jedná o ptáky dobře známé. Obecně se přitom vyskytují v otevřených krajinách, včetně zemědělské půdy, savan a polopouští.Vrabcovití jsou malí, zavalití, zpravidla šedo-hnědě zbarvení ptáci s výrazně silným zašpičatělým zobákem. Jejich velikost se pohybuje od sotva 11,4 cm velkého vrabce kaštanového (Passer eminibey) až po 18 cm dorůstajícího vrabce běloskvrnného (Passer gongonensis). Jak je již zjevné na základě vzhledu jejich zobáků, jsou primárně semenožraví, v menší míře však požírají i hmyz. Hnízdí, nocují a po potravě pátrají v hejnech.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 582766 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 4967 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 87 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 16130879 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • vrabcovití
  • vrabcům
  • vrabec
  • vrabce
  • vrabci
  • vrabců
  • vrabcovitých
  • Vrabcovití
  • vrabcovitými
  • vrabcovitého
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Vrabcovití (Passeridae) je čeleď čítající asi 40 druhů malých pěvců, v češtině známých pod rodovými jmény vrabec a pěnkavák. Jejich domovinou je Evropa, Asie a Afrika, odkud byli někteří z nich zavlečeni i do jiných částí světa. Nejznámějším příkladem je vrabec domácí (Passer domesticus), který se v současné době již vyskytuje na všech světových kontinentech s výjimkou Antarktidy.
rdfs:label
  • Vrabcovití
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:čeleď of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of