Zmijovití (Viperidae) jsou jednou z nejvýše postavených čeledí hadů. Jsou vybaveni jedovými zuby, někteří mají tepločivné jamky mezi očima a nozdrami. Ve srovnání s jinými hady se dokážou lépe vyrovnat s podmínkami chladného klimatu, proto se vyskytují v oblastech různého klimatu a různé nadmořské výšky. Vyskytují se na všech místech a kontinentech s výjimkou Antarktidy, Austrálie, Nového Zélandu, Irska, Madagaskaru a Havaje.Do této čeledi hadů patří zmije, chřestýšovití, zmijovci a pazmije.

PropertyValue
prop-cs:druhotnéDělení
  • Podčeledi
prop-cs:jméno
  • Zmijovití
prop-cs:kmen
prop-cs:obrázek
  • Crotale venezuela 19.JPG
prop-cs:podkmen
prop-cs:podřazenéTaxony
  • * Azemiophinae * Causinae * Viperinae * Crotalinae
prop-cs:podřád
prop-cs:popisObrázku
  • Chřestýš venezuelský
prop-cs:třída
prop-cs:wikiPageUsesTemplate
prop-cs:čeleď
  • Zmijovití
prop-cs:řád
prop-cs:říše
prop-cs:šířkaObrázku
  • 250 (xsd:integer)
dbpedia-owl:abstract
  • Zmijovití (Viperidae) jsou jednou z nejvýše postavených čeledí hadů. Jsou vybaveni jedovými zuby, někteří mají tepločivné jamky mezi očima a nozdrami. Ve srovnání s jinými hady se dokážou lépe vyrovnat s podmínkami chladného klimatu, proto se vyskytují v oblastech různého klimatu a různé nadmořské výšky. Vyskytují se na všech místech a kontinentech s výjimkou Antarktidy, Austrálie, Nového Zélandu, Irska, Madagaskaru a Havaje.Do této čeledi hadů patří zmije, chřestýšovití, zmijovci a pazmije. V České republice se přirozeně vyskytuje jediný zástupce této čeledi, jedovatá zmije obecná - jeden z nejčastějších druhů ze zmijovitých na světě, jediný jedovatý had v severozápadní Evropě a také jediný had vyskytující se v oblasti Severního polárního kruhu. Největší i nejtěžší zmijovitý a zřejmě i jedovatý had vůbec je zmije gabunská, druh s nejdelšími jedovými zuby ze všech jedovatých hadů (s délkou 5 centimetrů). Velice dlouhé jedové zuby (přes 3 centimetry) mají však i někteří křovináři rodu Bothrops a chřestýši.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 112749 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageLength
  • 5789 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageOutDegree
  • 61 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 15444404 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpedia-owl:wikiPageWikiLinkText
  • zmije
  • zmijovití
  • Zmijovití
  • zmijovitých
  • zmiji
  • Cafa
  • zmijovitým
  • zmijovitého
  • zmijovitý
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Zmijovití (Viperidae) jsou jednou z nejvýše postavených čeledí hadů. Jsou vybaveni jedovými zuby, někteří mají tepločivné jamky mezi očima a nozdrami. Ve srovnání s jinými hady se dokážou lépe vyrovnat s podmínkami chladného klimatu, proto se vyskytují v oblastech různého klimatu a různé nadmořské výšky. Vyskytují se na všech místech a kontinentech s výjimkou Antarktidy, Austrálie, Nového Zélandu, Irska, Madagaskaru a Havaje.Do této čeledi hadů patří zmije, chřestýšovití, zmijovci a pazmije.
rdfs:label
  • Zmijovití
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is prop-cs:čeleď of
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of